Když chcete sbírat med, nekopejte do úlu.  Takto Dale Carnegie nazval první kapitolu své mistrovské práce o osobním rozvoji z roku 1936 – Jak si získat přátele a působit na lidi. Carnegie měl rozumnou radu: když si chcete udržet lidi ve svém týmu, tak je za prvé a především neštvěte. No. To vypadá jako zcela zřejmé. Myslím, že americká vláda by se zrovna teď mohla trochu z Dale Carnegieho poučit (já jsem ve skutečnosti objednal jednu kopii a poslal jsem ji presidentovi. Rádo se stalo.)


Protože na základě způsobu jejich jednání byste si mohli myslet, že vedou zkušební provoz pro úplně jiný spis – Jak ztratit přátele a odcizit si lidi.

[quote align="center" color="#999999"]

FATCA (ČR – USA)

Informace Ministerstva financí, které směřují k podepsání Dohody „Foreign Account Tax Compliance Act“ – FATCA (USA – ČR) – pro finanční instituce v ČR.[/quote]

Ukázka A: FATCA

[quote align="center" color="#999999"]

Před čtyřmi lety schválily USA absurdní zákon požadující, aby každičká banka na celém světě uzavřela s americkým finančákem (IRS) dohodu o sdílení informací.

Ti, kdo nepodepíší, budou podrobeni 30% zádržné dani na určité fondy, které budou směrovány přes bankovní systém Spojených států.

Co navíc, od každé banky na planetě se tak nějak očekává, že současně povede evidenci o všech ostatních bankách na světě a bude přesně vědět, kdo je v souladu s tímto zákonem a kdo ne.

Od těch bank, co jsou v souladu, se očekává, že budou zadržovat 30% daň na jakékoliv peníze transferované bankami, které s tím v souladu nejsou … , jinak riskují, že se jim samotným bude 30% daň zadržovat.

Celá ta záležitost je dost na to, aby se vám z ní zatočila hlava. Netřeba říkat, že i pouhé pomyšlení na to, že by měly tomuto zákonu vyhovět, banky dohání k šílenství.

Tohle není způsob, jak se chovat k přátelům. A dnes přišel den, kdy to nabývá účinnosti.[/quote]

Ukázka B: BNP Paribas

Strýček Sam prostě udeřil na tuto francouzskou banku ohromnou pokutou a hrozí jí trestním stíháním za to, že dělala byznys i se zeměmi, které on nemá rád.

Když to učinily, tak USA daly BNP… a Francii … devět miliard důvodů k opuštění Ameriky. A opět, tohle není způsob, jak jednat s přáteli.

Myslím si, že politikům nedochází, jak je americký bankovní systém důležitý, k udržení US ekonomiky pohromadě.

Zrovna teď celý svět používá americký bankovní systém.

Když např. chce obchodník v Angole udělat obchod s obchodníkem v Indii, tak clearing transakce proběhne přes banky v New Yorku.

Tohle v základu vytváří mezi lidmi i poptávku po držbě dolarů, což USA poskytuje miliardy lidí, mezi které mohou rozprostřít svou inflaci.

Pokud existuje nějaký důvod, proč mohly Federální rezervy vytisknout $3,5 bilionu za posledních pět let, což kdyby udělala téměř kterákoliv jiná země, tak spadne do hyperinflace, tak je to tenhle.

Mohli byste si myslet, že tohle si střeží jako oko v hlavě. Mohli byste si myslet, že americká vláda by měla se svými přáteli… svými zákazníky zacházet s úctou.

Avšak nikoliv. Místo toho na celý ten systém vrhají fůry smrdutého hnoje i na každého v něm.

Takto blbým chováním zákonitě naplňují skutkovou podstatu kopání do úlu. Žádný bankéř se už nehrne, aby kšeftoval s Amerikou, a každý si hledá lepší možnosti.

Už se to děje.Dohody o obchodním vyrovnávání v čínských renminbi se rozrůstají jako plevel a bez ustání dosahují rekordních úrovní.

Všude, kam se podíváte, jsou země a velké společnosti, co hledají možnost držby renminbi a provádění obchodů v nich.

I Kanada a Británie teď loví všechny, aby se staly hlavními centry pro vyrovnávání v renminbi. Vypadá to, že i všichni ostatní se toho chytají… všichni kromě USA.

I se vším tím dluhem a se vším tím tiskem peněz byl americký bankovní systém jednou z posledních konkurenčních výhod Ameriky.

Teď ale uvidíme více a více cizinců odstiňujících se do používání amerického bankovního systému … a jako rozšíření toho … i dolaru.

Pokud nebudou existovat masy lidí, k nimž lze exportovat dolary, inflace nám tady doma vykopne dveře.K tomuto nedojde přes noc.

Ale když dnes nabude účinnosti další šílený zákon, tak bude představovat jeden z posledních hřebíků v rakvi USA a konec jedné z jejich posledních zbývajících výhod.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com