Sýrie ještě ani nestačila splnit své závazky v oblasti likvidace chemických zbraní a Francie už zase začala mluvit o existujících důkazech bojového použití toxických látek syrskými úřady. Tentokrát je to chlór. Rusko a Čína vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o předání dalších „syrských listin“ mezinárodnímu trestnímu soudu. A není v tom politika, důvodem je to, že Francie a USA se opět snaží dokázat zjevnost pochybných faktů. Pět expertů z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kteří byli pozváni oficiálním Damaškem, aby vyšetřovali případy použití chlóru, dorazili do Sýrie teprve minulý týden. Jak prohlásil tiskový tajemník organizace Michael Luhan, bude vyšetřování trvat několik týdnů.


Nebylo by tedy lepší počkat si na výsledky jejich práce? Tím spíš, že dokonce americký ministr obrany Chuck Hagel s určitostí prohlásil: Neviděli jsme žádné konkrétní důkazy potvrzující slova francouzské strany. I samotný francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius jen během posledního týdne mnohokrát opakoval, že všechny případy použití chlóru od října loňského roku je velice složité hodnověrně dokázat kvůli tomu, že se velice rychle vypařuje.

Syrská opozice předložila francouzským expertům video z polní nemocnice s dusícími se ženami a dětmi a dvě varianty použití chlóru – rozprašování z letadel a shazování z vrtulníků. Na webových stránkách syrské opozice jsou fotografie tlakové lahve, která byla údajně shozena ze syrského vrtulníku. A přestože agentura Reuters nedokázala potvrdit pravost videa a fotografií, prohlásil britský expert Eliot Higgins specializující se na rozpoznávání zbraní používaných v Sýrii, že na fotografii je zachycen průmyslový kontejner s chlorem.

Všechno ale není tak jednoduché. Už v srpnu roku 2012 obsadili ozbrojenci ze skupiny Fronta An-Nusra jediný syrský závod na výrobu chlóru. A islamisté si mohli docela klidně počkat, až bude nad obcí obsazenou konkurující skupinou umírněné opozice prolétat syrské letectvo, rozprášit chlór ze své tlakové lahve a pohodit tam prázdnou nádobu se všemi nápisy a značením nedovolujícím pochybovat o obsahu. Opozice letadla nemá a to znamená, že to má na svědomí syrská armáda.

Následky jsou zjevné. Obránci práv jsou rozhořčeni. Západ konečně použije sílu proti syrské armádě. Je jasné, že v tomto případě vyhrávají ze tří stran zapojených do konfliktu, určených Fabiusem – a sice syrské armády, umírněné opozice a islamistů – poslední z nich.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru