Nejvýznamnější zprávou z oblasti bezpečnosti z ledna tohoto roku je bezesporu informace o obchodu, který se má uskutečnit z iniciativy Saúdské Arábie. Požádala Spojené státy o prodej 15 699 raket. Pentagon schválil prodej více než 15 000 protitankových raket společnosti Raytheon do Saúdské Arábie, rozdělený do dvou oddělených transakcí, jejichž celková cena je skoro 1,1 miliardy dolarů.


Americká agentura DSCA (Defense Security Cooperation Agency), jež dohlíží na zahraniční obchody se zbraněmi, uvědomila Kongres, že schválila žádost Saúdské Arábie o skoro 14 000 raket TOW ("Tube-launched, Optically-tracked, Wire-guided" – tzn. raketa vystřelovaná z hlavně, zaměřovaná opticky a řízená po drátě) pro jejich Národní gardu, a více než 1700 podobných raket pro královské letectvo.

Přesně se jedná o 15 699 raket od společnosti Raytheon:

  • 9650 raket BGM-71 2A TOW Radio-Frequency (RF)
  • 4145 raket BGM-71 2B TOW Aero RF
  • 1000 raket BGM-71 2A TOW
  • 750 raket BGM-71 2B TOW
  • a soupravu 154 raket k otestování, TOW2B a TOW2A

To se někde na Blízkém východu potuluje 15 000 tanků, které si Saúdská Arábie přeje vyhodit do vzduchu?

Saúdská Arábie se tedy snaží získat celkově 15 699 raket, přičemž všechny rakety TOW jsou primárně navrženy jako protitankové zbraně. TOW Aero rakety mají prodlouženou dráhu doletu, zatímco varianta TOW RF umožňuje mimo řízení drátem i navádění přes rádiové signály. TOW Aero RF disponují obojím, jak delším doletem, tak i možností ovládání rádiovým spojením. Souprava náhodně vybraných testovacích raket slouží ke zkušební střelbě a jako záruka, že jsou rakety nezávadné.

Názory jsou asi různé. Například podle blízkovýchodní zpravodajské organizace Al-Jazeera má Izrael dohromady méně než 4000 tanků, Írán necelých 2000. Většina tanků v Iráku už je dávno zničena, ačkoliv se země pustila do plánu horlivé obnovy (v řádech miliard dolarů) svých ozbrojených sil, a to s tucty tanků M1 Abrams a obrněných vozidel Stryker APC od konglomerátu General Dynamics (NYSE:GD).

Přesto je tu v současnosti méně než 6000 tanků, na něž by Saúdská Arábie mohla střílet. Takže zatímco DSCA tvrdí, že tento obchod slouží výhradně k účelům "podpořit Ministerstvo obrany a protiteroristické mise," kdekoho by napadlo, jestli by se náhodou nemohly některé rakety dostat do rukou bojovníků, usilujících o svržení režimu Bašára Asada v Sýrii.

Investoři se mohou právem obávat o budoucnost zbrojního průmyslu v USA. Nicméně Raytheon a další přední výrobci jako LMT (Lockheed Martin Corp.) zatím vyšli relativně beze ztrát, a to díky zahraničním smlouvám.

Hlavní dodavatel Pentagonu Lockheed Martin zřejmě vyhraje boj o významnou smlouvu pro Jižní Koreu. Jedná se o dodání 40 stíhačů F-35 Joint Strike Fighter (neboli "společný útočný stíhač"). Přestože Ministerstvo obrany Jižní Koreje přímo neprohlásilo LMT jako vítěze, nutnost posílit letecký prostor stíhači s technologií stealth (navržené tak, aby je radary a jiné pokročilé technologie nemohly zaměřit) zanechává pouze stíhače F-35A jako jediné možné uchazeče. Tento počin je reakcí na vzrůstající jadernou hrozbu ze Severní Koreje.

Obchod určitě potěší akcionáře Raytheon, neboť její minimální zisk na těchto transakcích je 8%, ať už se Saúdská Arábie chystá namířit své nové rakety na kohokoliv.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Jan Petrák

    Zdroj: fool.com