Miliardář Petr Porošenko, který podle prvních sociologických průzkumů prováděných přímo před volebními místnostmi zvítězil v prezidentských volbách na Ukrajině, prohlásil, že při volbách kyjevského starosty zvítězil předseda politické strany UDAR Vitalij Kličko, který se vzdal účasti v prezidentských volbách ve prospěch Porošenka. „Máme zde vlastní vnitřní průzkum, podle kterého už má Kyjev svého starostu a je jím Vitalij Kličko“, řekl Porošenko. Podle údajů sociologických výzkumů byl Kličko favoritem kyjevské kampaně.


Jedná se již o jeho třetí pokus stát se starostou ukrajinské metropole.

[quote align="center" color="#999999"]

V první řadě je Petro Porošenko známý jako podnikatel. Jeho majetek odhaduje časopis Forbes na úrovni 1 miliarda 600 milionů dolarů. To umožnilo Porošenkovi v roce 2012 obsadit sedmou příčku v žebříčku stovky nejbohatších lidí na Ukrajině. Klíčovým aktivem kandidáta na prezidenta je cukrárenská korporace Roshen. Jeho společnost Ukrprominvest působí v agrosektoru. Kromě toho patří miliardáři ukrajinský Pátý televizní kanál. Porošenkovy zájmy se ale nikdy neomezovaly pouze na otázky byznysu, tvrdí ukrajinský politolog Denis Kirjuchin:

Porošenko se po mnoho let věnoval politice, přičemž nejen pouze ovlivňoval politické strany nebo prosazoval své lidi jako poslance, aby chránil svůj byznys, jak to dělali mnozí podnikatelé. Sám se aktivně zapojoval do politického procesu. Porošenko byl například jedním ze zakladatelů Strany regionů.

Působil jako poslanec Nejvyšší rady několika volebních období, byl tajemníkem bezpečnostní rady a kromě toho i ministrem zahraničních věcí a ministrem ekonomického rozvoje a obchodu. Přitom je Porošenko obdařen mimořádnou schopností předvídat, která mu pomáhá včas vycítit změny na politické scéně své země. Kromě toho miliardář nedělá žádná kategorická prohlášení a jeho ratingy díky tomu stoupají, je přesvědčen ukrajinský politolog Jurij Ruban:

Jeho postoj vypadá navenek dost umírněně, což se setkalo s podporou velice mnoha lidí, těch, kdo neseděl na barikádách, ale majdan podporoval. A takových lidí je v podstatě na Ukrajině většina. Právě díky této své umírněnosti dokázal Porošenko značně zvýšit svůj rating. Teď je nejpopulárnějším kandidátem na prezidenta.

Pokud jde o Porošenkovy předvolební sliby, ty jsou dost tradiční, ujišťuje expert:

Porošenko slibuje to, co chce ukrajinská společnost uslyšet od kteréhokoli kandidáta: boj s korupcí, průzračnější systém vlády, směřování k demokracii a zaměření na spolupráci s Evropou. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru