Jak jsme hlásili před tím, Evropský parlament 2014 je předurčen k tomu, aby ke „staré“ Evropě vyslal úžas budící zpětné rázy vzepětím obsazování křesel v Evropském parlamentu euroskeptiky. (Ti podle projekcí získají 130 ze 751 křesel.) To budí rozpaky o to více, uvážíme-li, že Euroskeptici mají rozhodně zvítězit v hlasování na místech jako Británie a Francie. Od MNI:


[quote align="center" color="#999999"]

Strany proti Evropské unii jak na pravici, tak na levici zjevně ve volbách do Evropského parlamentu podle průzkumu při odchodu z nedělního večera dosahují významných zisků, což je projev rostoucí vlny nespokojenosti projevované jak proti rozhodnutím v Bruselu, tak i proti pokračující vysoké nezaměstnanosti.

Ale ta dvě největší politická uskupení v parlamentu budou nadále sestávat z pro-evropských stran, jak centro-levicových, tak pravicových, avšak podle odchodových průzkumů dosáhly zisků anti-EU strany i v Británii, Francii, Dánsku, Belgii, Německu a Řecku.

V Německu ukázaly odchodové průzkumy, že zvítězili Křesťanští demokraté, které vede Angela Merkel, s 36% národních hlasů a 35 křesly v parlamentu.

Sociálně demokratická strana se stala druhá s 27,2% hlasů. Proti-evropská strana Alternative für Deutschland by také mohla do parlamentu vstoupit s 6,5% hlasů, což jim zajistí jejich první kdy získané křeslo v Evropském parlamentu.

Ve Franciii ukázaly odchodové průzkumy, že domácího vítězství dosáhla s 24,4% celkových hlasů krajně pravicová Front National, jejíž náhledy na imigrační politiku a další evropskou integraci budily silné kontroverze. Centristická strana UMP dopadla druhá s 21%, zatímco vládnoucí Socialistická strana přilákala jen 14,2% hlasů.

President UMP Jean-Francois Cope řekl, že na výsledky by se mělo pohlížet jako na projev nespokojenosti s vládou Francoise Hollanda, kterému se dosud nepodařilo poradit si s otázkami, jako je vysoká nezaměstnanost, a nastartovat stagnující ekonomiku.

„Tyto volby ukazují velký hněv proti politice Francois Hollanda,“ říkají francouzská média. Mluvčí Socialistické strany Olivier Faure řekl: „Celá levice se musí znovu promyslet.“

Odchodové průzkumy z Británie, kde se čeká vítězství proti-EU Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), nejsou bezprostředně k dispozici.

V Řecku, kde je úroveň nezaměstnanosti pořád na 27% získala krajně levicová strana Syriza 28% hlasů, tj. nejvíce ze všech stran. Řecká strana Nové demokracie vedená ministerským předsedou Antonisem Samarasem skončila na druhém místě s 23 až 25% hlasů.

I další země zažily pozitivní výsledky pro strany proti EU včetně Belgie a Dánska, kde Dánská lidová strana dostala podle odchodových průzkumů kolem 23% hlasů a 3 křesla.[/quote]

Z toho není Financial Times vůbec šťastný. (Píše o zemětřesení populismu.)

Co je horší, ve volbách, u nichž se čekalo, že bude účast vyšší než v roce 2008, se rostoucí podíl voličů ukazuje být převážně proti Evropskému snu.

Níže je sledování výsledků voleb v reálném čase tak, jak přichází: