Jsou znalci, kteří mluví o blížící se finanční krizi, ale zároveň ohlašují éru největšího nárůstu akcií v historii světové ekonomiky. Je to protiklad jen zdánlivý. Onen nárůst má být totiž jen krátkodobý. Doporučuji najít si na webu třeba Steva Sjuggeruda, který založil poradenskou firmu Thrue Wealth, píše novinář Jan Müller na svém blogu Book of Change na webu euro.cz, jehož část AC24.cz pod dohodě s autorem přetiskuje. Jan Müller: Až se vypnou bankomaty, díl 1.


Jeho analýzy si předplácí tisícovky investorů, kterým teď, na jaře 2017, Steve radí: Není čas na to hromadit hotovost a zlato, ale kupovat akcie. Protože Dow Jones industrial index, který na začátku roku 2017 pokořil historický rekord 20 000 bodů, bude stoupat do výše. Možná ke 30 000, možná ke 40 000 bodů, možná i víc. „Před časem, když jsem předpovídal, že po zvolení Trumpa dojde k dalšímu růstu akcií, mi říkali, že jsem idiot,“ usmívá se Steve.

Dobírá si mainstreamová média, která se „skoro vždycky mýlí.“ Vzpomíná, jak hlavní noviny a weby nejdřív psaly, že Trump nemůže být nikdy zvolen a když byl zvolen, tak psala, že trhy budou padat a místo toho šly a stále jdou nahoru.

Důležité je ale něco jiného. Steve ukazuje grafy, podle kterých před každou velkou krizí došlo k obrovskému boomu akcií. Říká se tomu melt-up. Nelze to doslova přeložit, je to jakoby se trh „hroutil nahoru“. Poslední křečovitý růst akcií před pádem. Divoký konec party. Steve vypočítává, jak se při melt-up znásobovala hodnota akcií před krachem v roce 1929 i před krachem japonského akciového trhu v roce 1988. Jak pohádkově rostly ceny nemovitostí před propíchnutím realitní bubliny v roce 2008. Nebo jak rostly ceny na trhu tulipánů před krizí v 18. století v Holandsku.

Steve vysvětluje, že obrovské množství volné hotovosti a nízké úrokové míry přivedou v roce 2017 a 2018 na akciové trhy další tuny dolarů. Velmi zajímavý postřeh se týká centrálních bank. Steve upozorňuje, že švýcarská centrální banka nyní vlastní víc akcií Facebooku než jeho zakladatel Mark Zuckerberg. Centrální banky, tedy hráči, proti kterým je i Waren Buffet trpaslík, prostě začaly nakupovat ve velkém akcie. Jane Yellen, která řídí nejmocnější finanční instituci na světě, se vyjádřila, že nákupy akcií jsou pro FED dobrá strategie. (Nějak mi to ale nejde dohromady s jejím někdejším varováním, jak byl rok 2008 rizikový.)

Sjuggerud samozřejmě varuje své investory, že musí ze stále rychlejšího vlaku včas vyskočit. Nicméně slibuje, že kdo nyní vytipuje zajímavé akcie, může v letech 2017 i 2018 očekávat několikanásobné zisky. Budou se mu hodit, protože obrovská bublina, kterou nafukují i centrální banky, bude podle Steva masakr. Mluví o desítkách let finančního chaosu (více čtěte ZDE nebo ZDE.