Volební okrsky pro hlasování v mimořádných volbách prezidenta Ukrajiny byly uzavřeny. Podle posledních údajů, které zveřejnila Centrální volební komise Ukrajiny, se k volbám dostavilo 40,32% zaregistrovaných voličů. Podle rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny je prezident volen na 5 let s tím, že další volby by se měly konat v roce 2019.


Kandidát na prezidenta Ukrajiny Petr Porošenko prohlásil, že neuznává připojení Krymu k RF a ani referendum na východě Ukrajiny.

Podle údajů z výzkumu, při kterém byli dotazováni voliči poté, co opustili volební místnosti, získal Porošenko více, než 55% voličských hlasů a ve volbách zvítězil.

„Budeme mít jednotnou, unitární, a ne federální zemi. To je základní bod mého prezidentského programu“, řekl Porošenko. Poznamenal také, že jedním z jeho základních úkolů bude ukončení války a stabilizace situace v zemi.

Kromě toho, ukrajinský miliardář je přesvědčen o tom, že prezidentské volby proběhly a druhé kolo nebude. „Ukrajina dostala nového prezidenta“, řekl Porošenko.

[/quote]

Zdroj: czech.ruvr.ru