Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksandr Turčynov spojil teroristické činy v Bruselu a také v Paříži a Turecku s „hybridní válkou“ Ruska, píše Korrespondent.net. Podle jeho slov má „krvavý teror" na východě Ukrajiny i tyto teroristické činy jedny a tytéž režiséry. Upřesnil, že má na mysli Rusko, které obvinil ze „záměrného likvidování civilní infrastruktury v Sýrii". Podle jeho názoru se počet migrantů mířících do Evropy zvýšil právě kvůli tomu.


Před Turčynovem hovořil o „ruské stopě" v bruselských teroristických činech i šéf ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) Vasilij Hricak. Na jeho slova reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová, která zdůraznila, že „to přesahuje meze lidskosti".

Šéf Rady národní bezpečnosti a obrany už stejně jako jiní zástupci Ukrajiny a Západu nejednou obviňoval Rusko z toho, že se zapojuje do bojových akcí na východě Ukrajiny. Moskva podobná obvinění vždycky odmítala.

22. března ráno došlo v Bruselu k sérii teroristických činů. Odpovědnost za ně převzala skupina Islámský stát (V Rusku a dalších zemích zakázaná).