Čína právě vrhla absolutní bombu, ale média mainstreamu ve Spojených státech ji téměř úplně ignorovala. Čínská centrální banka se rozhodla, že „pro Čínu už není prioritou hromadit rezervy cizích měn.“ Během třetího čtvrtletí 2013 byly čínské rezervy zahraničních měn ohodnoceny na přibližně 3,66 bilionů USD. A samozřejmě, že největší kus toho sestává z amerických dolarů. Čína roky dolary hromadila a tvrdě pracovala, aby udržovala hodnotu dolaru nahoře a hodnotu yuanu dole. Jedním z cílů tohoto bylo učinit čínské výrobky na mezinárodním trhu levnějšími. Teď ale Čína oznámila, že přišel čas s hromaděním dolarů skoncovat.


A pokud se opravdu ukáže, že je tomu tak, potom mnozí američtí analytici naznačují, že by Čína mohla také brzy přestat s nákupy dalšího amerického dluhu. Netřeba říkat, že tohle všechno by pro Spojené státy bylo hodně hrozné.

Čína roky systematicky podpírala hodnotu amerického dolaru a udržovala hodnotu yuanu uměle nízkou. To vedlo k masivnímu toku super-levných produktů přes Pacifik, po kterých američtí spotřebitelé lačně chňapali.

Např. jste si mohli zajít do jedno-dolarového obchodu a divit, jak je vůbec možné, aby někdo mohl mít zisk z těchto výrobků prodávaných jen za jediný dolar?

No, pravdou je, že když tyhle výrobky převrátíte, tak zjistíte, že většina z nich byla vyrobena mimo Spojené státy. Ve skutečnosti jsou slova „made in China“ asi těmi nejběžnějšími slovy v celé vaší domácnosti, pokud jste tedy něco na způsob typických Američanů.

Díky masivnímu nevyváženému obchodu, který jsme s Čínou měli, odešly desetitisíce našich podniků, miliony našich jobů a biliony našich dolarů z této země do Číny.

A teď se Čína zjevně rozhodla, že v naší ekonomice už toho nezbývá moc k vyplenění, a přišel čas nechat dolar zkolabovat. Jak už jsem zmínil výše, Čína oznámila, že přestane hromadit rezervy zahraničních měn…

[quote align="center" color="#999999"]

Čínská lidová banka řekla, že zemi další zvyšování její držby zahraničních měn už nepřináší prospěch s dodatkem, že to znamená, že tvůrci politik teď budou omezovat nákupy dolarů, které omezují zhodnocení yuanu.

„Pro Čínu už není prioritou akumulovat rezervy zahraničních měn,“ řekl Yi Gang, místoguvernér centrální banky v projevu organizovaném včera China Economists 50 Forum na Tsinghua University. Monetární autority v „podstatě“ ukončí normální intervence na měnových trzích a rozšíří denní obchodní rozpětí yuanu, napsal minulý týden po schůzi komunistické strany guvernér Zhou Xiaochuan v článku v průvodci vysvětlujícím nástin reforem. Ani Yi ani Zhou nesdělili žádný časový rozvrh jakýchkoliv změn.

[/quote]

Neproběhne to přes noc, ale hodnota amerického dolaru začne jít dolů a všechno to levné zboží, co jste nakupovali ve Wal-Martu a v jedno-dolarových obchodech, začne zdražovat.

Ale ještě důležitější je to, co by ten poslední krok Číny mohl znamenat pro americký vládní dluh. Jak většina Američanů už slyšela, silně závisíme na tom, jak nám cizí národy jako Čína půjčují peníze. Zrovna teď Čína vlastní téměř 1,3 bilionu dolarů našeho dluhu. Bohužel, jak uvádí CNBC, pokud Čína přestane hromadit naše dolary, pak nejspíš přestane hromadit i náš dluh…

[quote align="center" color="#999999"]

Analytici to vidí tak, že PBoC naznačuje, že dovolí své měně fluktuovat, aniž by intervenovala, a tudíž to neguje potřebu držby velkých dolarových rezerv. A když už není dolarů zapotřebí, tak by se mohli poohlédnout po omezení nákupů v dolarech denominovaných aktiv, jako jsou americké vládní dluhopisy.

„Pokud oni hledají jak omezit v budoucnu nákupy pak ano, budete se muset podívat po tom, kdo bude tím mezním nákupčím,“ řekl CNBC v interview Richard McGuire, vedoucí kurzovní stratég u Rabobank.

„Spolu se škrcením nákupů dluhopisů Federálními rezervami to má potenciál přispět k dlouhodobému výhledu na medvědí trh s americkými dluhopisy.“

[/quote]

Tak kdo skoupí veškerý náš dluh?

To je velice dobrá otázka.

Pokud začnou Federální rezervy se škrcením nákupů dluhopisů a Čína skončí s nákupem našeho dluhu, kdo tuhle mezeru zaplní?

Bude-li významně nižší poptávka po vládních dluhopisech, tak to způsobí dramatický vzestup úrokových sazeb. A porostou-li dramaticky úrokové sazby oproti tomu, jak jsou teď, tak to spustí něco na způsob scénáře noční můry, o kterém pořád mluvím.

V předchozím článku nadepsaném „ Jak může Čína způsobit smrt dolaru a celého amerického finančního systému“ jsem popisoval, jak by Čína mohla obratem ruky způsobit nesmírnou zkázu americké ekonomiky.

Čína znamená pro globální obchod více, než kdokoliv jiný, a oni také vlastní více našeho dluhu, než kterýkoliv jiný národ. Pokud se Čína začne zbavovat našich dolarů a našeho dluhu, tak se k tomu nejspíš přidá většina zbytku planety a my se ocitneme ve velice drsném světě.

A zrovna tento týden došlo k dalšímu velkému oznámení, které ukazuje, že Čína se připravuje k provedení dalších významných kroků proti amerického dolaru. Podle Reuters by na šanghajské burze mohly být futures na ropu brzy oceňovány v yuanech.

[quote align="center" color="#999999"]

Šanghajská burza s futures (SHFE) může oceňovat svoje ropné kontrakty v yuanech a používat středně těžkou surovou ropu jako svoji normu, řekl její předseda ve čtvrtek s dodatkem, že burza spěchá s přípravnými pracemi, aby si zajistila schválení regulátora.

Č ína, která v září předstihla Spojené státy jako největší světový dovozce ropy, doufá, že kontrakty se stanou v Asii normou, a řekla, že zahraničním investorům dovolí, aby kontrakty obchodovali, aniž by stanovovali náhražku za místní měny.

[/quote]

Pokud k tomu opravdu dojde, bude to absolutně ohromné.

Čína je světový dovozce ropy číslo jedna a bylo jen otázkou času, než začne otevřeně zpochybňovat petrodolar.

Ale ani tak jsem si nemyslel, že bychom něco z toho spatřili až tak rychle.

Svět se mění a většina Američanů absolutně nemá ponětí, co to pro ně bude znamenat. Jelikož poptávka po ameických dolarech a amerického dluhu spadne, tak ty věci, které si kupujeme a hromadíme, budou stát o hodně více, naše životní úroveň půjde dolů a pro všechny (včetně americké vlády) bude daleko dražší si půjčovat peníze.

Bohužel v tomto okamžiku se s tím toho moc nedá dělat. Co se týče ekonomiky, Čína hraje šachy, zatímco Spojené státy hrají dámu. A teď už nás začínají dohánět desetiletí našich nesmírně hloupých rozhodnutí.

Ta falešná prosperita, které se většina Američanů dnes těší, brzy začne mizet a většina z nich nemá ani ponětí, proč se to děje.

Roky před námi budou velikou výzvou a já doufám, že jste na ně připraveni.

Michael Snyder

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  economiccollapseblog.com