Ve středu ráno u obležené bašty protivládních protestujících Slavjanska pokračovala střelba. Město je obklíčeno pro-kyjevskými vojsky, která údajně zabraňují všem civilistům v odchodu. Ke srážkám došlo, když si protivládní milice zkusila vzít zpátky televizní věž a několik kontrolních stanovišť před tím uchvácených kyjevskými vojsky, hlásí Interfax s okazem na zdroje milice. Ukrajinské silové struktury ostřelují z minometů kontrolní stanoviště domobrany v Slavjansku. Oznámil to mluvčí tiskové služby sil sebeobrany tohoto města.


Kyjevský velitel operací Dmitrij Timčuk řekl, že ráno došlo k pokusům prolomit kyjevskou blokádu, ty ale selhaly.

Žádná strana bezprostředně neohlásila oběti.

Dnes ráno ve Slavjansku propukly boje po nesnadné noci. Na okrajích města bylo během slyšet propukající střelbu a přinejmenším dvě exploze s tím, že místní se bojí, že ukrajinská vojska by sem mohla kdykoliv vpadnout.

„Město je obklíčeno a civilisté nesmí odejít,“ řekl Itar-Tass zástupce sebeobrany. „Zrovna před chvílí zkusila rodina se dvěma malými dětmi opustit autem město. Vojáci v důsledku toho zahájili palbu a zabili nejméně dva lidi.“

Podle tohoto zdroje bylo vidět na blokovacích stanovištích vládních sil kolem města přísun „lidí v černých uniformách.“

„Máme podezření, že jsou z Pravého sektoru, ale dosud nemáme žádný konkrétní důkaz,“ řekl zdroj s dodatkem, že dostal informace, že ke Slavjansku „Kyjevská junta“ vyslala jednotky dělostřelectva, zvláště systémy salvových raketometů Grad.

Velitel sil sebeobrany ‚Doněcké republiky‘ Igor Srelkov tyto informace potvrdil a řekl, že k okrajům města byly vyslány baterie Gradů spolu s „téměř celým tankovým praporem“ o asi 30 tancích a motostřelecká jednotka s asi 20 bojovými vozidly pěchoty, stejně jako baterie dělostřeleckých jednotek „Akatia.“

Strelkov říká, že všechny hlavně jsou zamířeny na Slavjansk a varoval, že jakmile útok začne, tak občané Slavjanska „budou žít špatně, ale ne moc dlouho.“ Říká, že dobrovolníci, většinou muži ve čtyřicátých letech, se nadále přidávají do řad sebeobrany pro-federalizačních sil, aby „bránili své rodné město.“

5. května se předmětem útoku stalo několik kontrolních stanovišť kolem města Slavjanska. Oběti byly hlášeny na obou stranách. Doněcký zdravotní úřad referuje, že když vojska zahájila útok na město ve snaze probít se do jeho centra, tak nejméně 8 lidí zemřelo a 16 další bylo raněno.

Ukrajinská vojska pomocí obrněných vozidel, dělostřelectva a letectva Slavjansk obklíčila, ale nevzala si ho od pro-federalizačních sil zpět. Strelkov řekl, že při posledním pokusu nejméně 10 jeho mužů zemřelo.

„Utrpěli jsme ztráty – asi 10 lidí včetně civilistů, 20-25 lidí bylo zraněno. Neznám ztráty protivníků; jsou jasně menší než naše, mají pancéřování. Většina našich ztrát pochází od vojáků bez uniforem předstírajících, že jsou civilisté,“ řekl.