Úřady Chersonské oblasti daly do provozu novou důkladnou hráz, která zcela blokuje proudění vody z Dněpru Severokrymským kanálem na Krym, informuje televize TSN. Betonová hráz byla vybudována na hranici Ukrajiny s poloostrovem za rok. Na stavbu tohoto objektu bylo věnováno 35 milionů hřiven, informuje TSN. Místní úředníci vysvětlili stavbu hráze nutností obnovit zásobování vodou zemědělských okresů na jihu Chersonské oblasti, které byly odříznuty od vody kvůli uzavření zdymadel, píše Sputnik.


Nyní bude možné díky nové hrázi zavlažovat půdu vodou z Kachovské přehrady, kterou se tak podařilo ušetřit, prohlásili úředníci.

Podle slov hlavního inženýra správy Severokrymského kanálu Volodymyra Oberemka, v budoucnu mají ukrajinské úřady v plánu vybudovat tu nezbytnou infrastrukturu.

Ukrajina zastavila přísun vody severokrymským kanálem po znovusjednocení poloostrova s Ruskem v roce 2014.

Na Krymu nyní vybudovali za podpory ministerstva přírody tři vodojemy, které zabezpečují region pitnou i technickou vodou. Do roku 2020 má být vybudován dálkový vodovod do Kerče, který vyřeší problém se zásobováním vodou východní části regionu.

AC24:




Loading...