Vypadá to, že ti ze status quo už konečně přistoupili ke krokům na převzetí kontroly nad dosud svobodným a otevřeným Internetem. Jak jsme já a mnozí další uváděli už před tím, Internet je jedním z nejmocnějších nástrojů, jaký kdy lidstvo vynalezlo. Osvobozuje informace způsobem, které byly před desítkami let prostě nepředstavitelné, a každého z nás obdařuje mocí být buď informován či neinformován, jak si přeje. Zrovna minulý týden jsem, v Řekněte sbohem „neutralitě netu“ – návrh FCC dovolí diskriminaci obsahu webu, roztroubil, že ty země tzv. „prvního světa“ jako USA musí zachovat iluzi svobody, i kdy občanské svobody budou podléhat erozi.


Cenzura se tudíž musí podávat jen kradmo a zvolna. Následující plán na realizaci „Internetového ID“ bude zpočátku rozběhnut pouze jako pilotní program ve dvou státech (Michigan a Pensylvánie), a bude fungovat pouze u vládních služeb. Když tohle řeknou, tak vidíme, kam to nakonec povede, a program nazvaný Národní strategie pro věrohodnou identifikaci v kyberprostoru teď můžeme bedlivě sledovat, jak dělá pokroky.

Vice o tom referoval před několika dny:

[quote align="center" color="#999999"]

Před několika lety přišel Bílý dům s brilantním nápadem: Proč nevytvořit jediné, bezpečné on-line ID, které by Američané mohli použít k ověření své identity na všech možných webových stránkách, což by se na počátku rozběhlo u místních vládních služeb. New York Times to v té době popisoval jako „řidičák pro Internet.“

Zní vám to povědomě? Je to tak. Zní vám to děsivě. Je to tak.

Vize používání systému, který pracuje podobně, jako provádíme ty nejcitlivější formy on-line transakcí, jako když žádáme o hypotéku. Využijí dvoustupňové autentifikace, řekněme kombinace zašifrovaného čipu ve vašem telefonu, biometrického ID a otázky na jméno vaší první kočky.

Ale místo, abyste podstupovali různé kombinace kroků pro webovou stránku každé agentury, tak by se stejný proces a identifikační karta používala u všech vládních služeb: od stravenek a sociálních dávek po registraci pro rybářský lístek.

Původní návrh rychle poukázal, že tohle není federálně povinné národní ID. Když se ale osvědčí, tak by to mohlo vydláždit cestu k interoperabilnímu autentizačnímu protokolu, který by fungoval pro kteroukoliv webovou stránku, počínaje vaším Facebookovým účtem až po vaši zdravotní pojišťovnu.

Pro začátek jsou s tím problémy se soukromím. Nepřekvapuje, že Electronic Frontier Foundation okamžitě zvedla výstražné fangle a namítá, že právo na anonymní projev v digitálním prostředí je chráněno Prvním ústavním dodatkem. Ti tento program nazývají „radikálním,“ „znepokojivým“ a poukazují, že u tohoto plánu „se sotva zmiňují bezprecedentní hrozby, jaké by takovýto systém představoval pro soukromí a on-line svobodu slova.“

A držitelem těch identifikačních kompetencí by nebyla vláda sama, nýbrž organizace třetí strany. Když byl tento program v roce 2011 zaveden, navrhli bankám, technologickým společnostem a poskytovatelům služeb mobilních telefonů, aby převzaly tuto roli, takže by teoreticky Google nebo Verzion mohl mít přístup k podrobnému profilu, kdo jste, a sdílet informace o každé vaší návštěvě kterékoliv webové stránky, jak by k tomu byl pověřen vládou.

Pak je tu ještě problém s vložením všech svých vajíček do jednoho zranitelného košíčku. Pokud se hackerovi povede dostat se svými packami k vašemu ID, bude mít klíče ke všemu.

Prozatím je to všechno jen spekulace. Tento program právě vstupuje do testovací fáze u jen vybraných vládních agentur států (v současnosti existují plány na rozšíření zkoušek i o více než 10 dalších organizací).

Není ale přeháněním myslet si, že když postupujeme ke standardizovanému způsobu prokazování své identity v kyberprostoru, budeme to stejně dělat i off-line.[/quote]

Nespouštějte z toho oči.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com