Den poté, co 40 proti-vládních protestujících brutálně zabili v ukrajinském černomořském městě Oděsa, a jak Kyjev obnovil svou „anti-teroristickou“ vojenskou ofenzivu ve Slavjansku a v Krematorsku, během toho, o čem teď už i ukrajinští činitelé oficiálně přiznávají, že je v podstatě občanskou válkou, tak Ukrajina eskalovala své operace proti aktivistům za autonomii ve městě Marioupol na východě Ukrajiny, stejně jako ve městě Konstantinovka, tvrdí místní aktivisté sebeobrany. Podle RT vtáhla vojska do Mariupolu a obklíčila administrativní budovy držené proti-vládními protestujícími.


Uvnitř budov je několik set aktivistů. Ti RT řekli, že armáda je varuje, že když během několika minut budovu neopustí, je během zabírání budovy postřílí.

„Jednotky speciálních sil jsou ve středu města. Rozmístily se hlavně ve dvorech a pálí odsud varovné výstřely,“ řekl zpravodajské agentuře Interfax Michail Krutko z ústředí sebeobrany. „Obyvatelé jsou neozbrojeni a zablokovali silnice ve středu města, staví barikády z pneumatik a z dalších věcí, aby nedovolili projet technice. Pneumatiky zapalují,“ řekl Krutko.

[quote align="center" color="#999999"]

„Jednotky speciálních sil jsou ve středu města. Jsou rozmístěny hlavně na dvorcích a pálí odsud varovné výstřely,“ řekl tiskové agentuře Interfax Michail Krutko z ústředí sebeobrany. „Obyvatelé nejsou ozbrojeni a blokují silnice ve středu města, staví barikády z pneumatik a dalších věcí, aby nemohla projet technika. Ty pneumatiky zapalují,“ řekl Krutko.

Lidé v terénu řekli Paule Slier z RT, že je tam 300-500 proti-kyjevských protestujících a jsou neozbrojeni. Zatím nejsou žádné zprávy o zraněních. Mezi tím si konvoj ukrajinských obrněných vozů prorazil cestu přes kontrolní stanoviště sebeobrany u města Konstantinovka v regionu Doněck. Uvnitř města je slyšet střelbu a sirény.

Přišly zprávy o nejméně dvou zabitých, říká Paula Slier. Budovu televize údajně obsadila armáda a veškeré vysílání je momentálně vypnuté, dodává. Jednotky sebeobrany před tím obsadily ústředí bezpečnostní služby ve městě.[/quote]

Umístění těchto posledních vojenských eskalací: jasně v blízkosti ruské hranice, je znepokojivé.

Tyto noční události jsou těžko koncem pokusů kyjevské vlády o znovu uchvácení východu: Tajemník Rady národní bezpečnosti Adrej Parubij řekl, že Kyjev plánuje zahájit speciální vojenské operace i v dalších regionech Ukrajiny, až dokončí své současné operace ve Slavjansku a Kramatorsku.

[quote align="center" color="#999999"]

Během několika posledních dnů Ukrajina přikročila ke svým vojenským operacím na jihovýchodě Ukrajiny proti aktivistům za autonomii. K hlavním baštám opozice patří Kramatorsk, Slavjansk, Lugansk a další.[/quote]

Přirozeně, jelikož MMF dal minulý týden jasně na srozuměnou, že pokud se úřadující vládě nepodaří potlačit milice a aktivisty na východě, tak by se všechny peníze na výkup Ukrajiny z dluhů mohly zastavit, vládní trestná výprava proti svým lidem je tedy pochopitelná. Zrovna tak by ale byla pochopitelná nevyhnutelná odveta Ruska proti ukrajinským raziím, jelikož tahle občanská válka se stává plnocenným konfliktem mezi těmito dvěma národy.

Prozatím je ale nejdramatičtějším videem z noci asi tento klip z Mariupolu, kde byla do základů vypálena pobočka PrivatBank. V tomto okamžiku američtí bankéři poráží různá dobytčata k oběti svým vybraným idolům v naději, že se na tento klip v USA nikdo nekouká, a nic ho při tom nenapadá.