Ruský ministr obrany Sergej Šojgu říká, že Rusko dnes začne „s nácvikem obrany“, neboť je nuceno reagovat na situaci na jihovýchodě Ukrajiny a co je ještě důležitější, na soustřeďování NATO, což je první ruská explicitní reakce na vojenské soustřeďování této aliance. Teď už se pouhé metry od hranice soustřeďují tanky (jak ukazuje klip níže) a teď už je zcela jasné, že dohoda o „příměří“ je mrtvá, jelikož obě strany nejenže eskalují, nýbrž se i vzájemně obviňují ze zrušení de-eskalace. K RUSKÉMU CVIČENÍ PATŘÍ PLÁNY NA PŘÍHRANIČNÍ AKTIVITY


Ruský krok – po expanzi USA a NATO z tohoto týdne – ponechává situace stejně nevypočitatelnou, jaká je už od vypuknutí napětí.

Jak hlásí Bloomberg,

[quote align="center" color="#999999"]

Cvičení za účasti letadel působících u stání hranice s vojsky podél ukrajinské hranice ohlásil Interfax s odkazem na ruského ministra obrany Sergeje Šojgu.

Šojgu říká, že Rusko je nuceno reagovat na situaci na jihovýchodě Ukrajiny: Interfax

Šojgu říká, že cvičení začalo dnes, hlásí Interfax.[/quote]

Interfax potvrzuje…

[quote align="center" color="#999999"]

RUSKÉ BATALIONY SKUPIN KOMBINOANÉ TAKTICKÉ VÝZBROJE Z JIŽNÍCH A ZÁPADNÍCH VOJENSKÝCH OKRUHŮ ZAČALY CVIČENÍ V REAKCI NA SITUACI NA JIHOVÝCHODNÍ UKRAJINĚ – ŠOJGU.

ŠOJGU: V RÁMCI CVIČENÍ BUDE LETECTVO PROVÁDĚT VZLETY K NACVIČENÍ AKCÍ U STÁTNÍ HRANICE[/quote]

Nakonec od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení na své hranici s Ukrajinou následně po eskalaci násilí na východní Ukrajině.

„Už byl vydán rozkaz k použití síly proti civilistům, a pokud nebude tato vojenská mašinérie zastavena, tak počet obětí jenom poroste,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu během oficiálního setkání v Moskvě.

„Na tuto situaci jsme nuceni reagovat.“

Šojgu řekl, že ke cvičení patří pochody a nácviky nasazení sil v jižních a západních vojenských okruzích s oddělenými manévry Letectva.[/quote]

A jak ukazuje následující zatím ještě nepotvrzený klip, vojska jsou údajně jen metry od hranice…