V pátek ruský parlament odhlasoval odepsání zhruba 90 procent severokorejského dluhu, jelikož Moskva se přes toto Poustevnické království snaží postavit plynovod. Tento týden Reuters ohlásila, že Ruská duma hlasovala o odepsání dluhu zhruba v hodnotě $10 miliard, který Severní Korea Moskvě dluží od časů Sovětského svazu. Toto hlasování ratifikovalo dohodu dosaženou v září 2012 následně po schůzce mezi tehdejším presidentem Dmitrijem Medveděvem a severokorejským vůdcem Kim Jong-ilem v létě 2011 na Sibiři.


V době, kdy byla dohoda poprvé oznámena, hlásil Guardian s odkazem na ruského ministra financí Sergeje Storčaka, že Moskva jim odpustí „90% dluhu a reinvestuje $1 miliardu jak součást plánu transformace dluhu na pomoc do projektů rozvoje energetiky, zdravotní péče a vzdělání v Severní Koreji.“ Ruští experti tuto dohodu uvítali jako projev toho, že severokorejské vedení hledá cesty, jak v této odloučené zemi zahájit reformy v tržním stylu.

Zpráva Reuters z tohoto týdne uvádí, že v pátek Dumou ratifikovaná dohoda Severní Koreji ponechá u Ruska dluh v hodnotě asi $1,09 miliardy. Severní Korea tuto částku splatí šestiměsíčními splátkami během následujících dvaceti let. Rovněž uvádí shrnutí Storčaka, který říká, že ty peníze, které Pyongyang vrátí, budou reinvestovány do Severní Koreje.

Severní Korea bývala během Studené války silným spojence Sovětského svazu a Rusko odpustilo nahromaděný dluh i dalším sovětským spojencům jako Kubě. Nicméně rozhodnutí odpustit Pynongyangu dluh ze sovětské éry je s největší pravděpodobností směřováno k pokusům urychlit ruské plány na postavení plynovodu z jeho polí na ostrově Sachalin do Jižní Koreje přes tu Severní. Plynovod, který bude rovněž doprovázet železnice, bude údajně ročně do Jižní Korey přepravovat 10 miliard kubických metrů plynu. Plyn bude pocházet od ruské státem vlastněné energetické společnosti Gazprom.

Moskva už roky tlačila na korejský plynovod a železnici jako na součást své strategie diverzifikace svých energetických trhů s odklonem od Evropy a příklonem k Asii. Tento obecný cíl získal novou naléhavost s příchodem ruského střetu se Západem kvůli Ukrajině a Krymu.

Tento plán získal během víkendu podporu ze Seoulu, když jihokorejské ministerstvo sjednocení v neděli oznámilo, že schválilo Choi Yeon-hyeovi presidentu a CEO korejské Železniční korporaci cestu do Pyongyngu. Choi povede jihokorejskou delegaci na schůzi Organizace pro spolupráci mezi železnicemi (OSJD) v severokorejském hlavním městě naplánovanou na 24. – 28. dubna. Této schůzky se rovněž zúčastní činitelé ruských a čínských železnic, tvrdí jihokorejské mediální kanály.

Tohle se nám jeví, že to dobře zapadá do toho fiktivního dopisu, který jsme tu publikovali s ohledem na skutečný stav Ruska a jeho strategie.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thediplomat.com