Rusko-americká sankční válka postupuje rychlým tempem. Zatáhli se do ní nejen politici, experti a média, ale už i samotní diplomaté. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová se pustila do amerických kolegů. Na tiskové konferenci zdůraznila, že všechny už doslova unavují manipulace amerických politiků a diplomatů. Reagovala na nejčerstvější výhrůžky amerických kolegů, kteří zdůraznili, že pokud Moskva vyhostí větší počet amerických diplomatů, zkomplikuje se proces vyřízení víz pro ruské občany.


Zaměstnance amerických konzulátů totiž bude údajně tak málo, že nebudou stíhat vyřizovat a vydávat víza.

Zacharovová na tyto obavy zareagovala sarkasticky: "Jsme již unaveni z toho, že se stále snaží dělat z lidí blázny". Zdůraznila, že takovýmto pohádkám už nevěří ani malé děti.

Poukázala na to, že z důvodů, které znají pouze ve Washingtonu se američtí politici houževnatě snaží utajit přesný počet amerických diplomatů pracujících v Rusku. Jejich přesný počet nevědí dokonce ani američtí novináři, kteří se na to ptali Zacharovové a která jim doporučila obrátit se na "domácí kompetentní zdroje". Vůbec není jasné, kolik zaměstnanců amerických ambasád a konzulátů v Rusku se skutečně zabývá diplomatickou činností a kolik odborníků má "jinou práci".

Rusko zatím nepředložilo konkrétní seznam zaměstnanců amerických diplomatických úřadů, jejichž hodlá poslat domů – podle všeho, to ponechá na rozhodnutí Washingtonu a uvede pouze počet zaměstnanců, kteří by měli opustit Rusko.