Saúdská Arábie vyměnila šéfa zpravodajství, který byl všeobecně považován za architekta intervencionistické politiky tohoto království do syrské občanské války. Vládou vlastněná Saúdská tisková agentura v úterý oznámila, že princ Bandar bin Sultan byl „ze své funkce uvolněn na vlastní žádost.“ Bandar se narodil v roce 1946 konkubíně korunního prince Sultana bin Abdulazize, 12. syna saúdského monarchy krále Abdulazize. Bandar byl v roce 1983 jmenován velvyslancem ve Spojených státech, což je pozice, kterou zastával do roku 2005.


Ve Washingtonu si vypracoval četné konexe a vyrostl z něj vůdčí operátor středovýchodních záležitostí, když si v těch dnech užíval velice úzkých osobních vazeb na presidenty George H. W. Bushe a George W. Bushe. V roce 2012 byl jmenován ředitelem Saúdské zpravodajské agentury, hlavní zpravodajské organizace této země.

Od té doby se stal hlavním plánovačem jestřábí politiky Rijádu v Syrské občanské válce, v níž otevřeně podporovali skupiny rebelů bojující za svržení syrské vlády presidenta Bashara al-Assada. Saúdská Arábie začala s dodávkami zbraní, peněz a zpravodajství pro syrské rebely hned, jak Bandar převzal kontrolu nad zpravodajským aparátem této země. Ale jeho kdysi úzké vazby na Washington loni skončily, když odmítnutí US presidenta Baracka Obamy zahájit vojenské údery proti Sýrii označil za „velký posuv“ v americké středovýchodní politice.

USA rovněž rozhněval kritikou nového sbližování s Íránskou islámskou republikou, což je významný regionální odpůrce Rijádu. Ale možná, že nejdůležitější ze všeho je Bandarovo podcenění síly al-Assadovy administrativy a přehnaná sebedůvěra, když králi Abdullahovi v roce 2012 tvrdil, že dny syrské vlády jsou již sečteny. Ti, kdo v saúdské vládě vsadili na Syrskou občanskou válku, vypadají, že jsou frustrovaní, a vláda se začala od ledna postupně od Bandarova náhledu distancovat.

Princ strávil většinu roku 2014 ve Spojených státech a v Marku, údajně kvůli „léčení“. Podle saúdských vládních médií Bandara „na interní bázi“ nahradil jeho zástupce Yousef al-Idrissi. Insideři mezi tím hlásí, že syrské složky byly přesunuty k princi Mohammedu bin Nayefovi, královskému ministru vnitra. Stojí však za povšimnutí, že Bandar zůstává generálním tajemníkem Národní bezpečnostní rady, vlivného poradního výboru, který kormidluje národní bezpečnost Saúdské Arábie, stejně jako její zpravodajskou a zahraničně politickou strategii.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca