Před několika dny Kyjev ve snaze znovu získat letiště Krematorsk v „separatistickém“ východním regionu jako součást „proti-teroristické“ ofenzivy rozpoutané proti pro-Rusům rovněž začal s tím, co je podle zpráv leteckým nátlakem ukrajinských bojových tryskáčů Mig. Odsouzení takovéto eskalace proti vlastnímu lidu země od Ruska přišlo hbitě, a kupodivu to byly vlastní ukrajinští vojáci, kteří dezertovali z armády této země, aby se přidali k východním silám, a s sebou si vzali neznámý počet tanků a obrněných transportérů. Tak v tom, co snad následuje jako pokus o zabránění další eskalace, Ukrajinské letectvo přijalo manévr převzatý přímo z Top Gunu, tj. přístup „Čechrání věže“, jen s tím, že do tohoto patří „Čechrání stromů“.


Jak hlásí RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajinská armáda zvyšuje psychologický nátlak na regiony pohlcené protivládními protesty. Obloha nad městy východní Ukrajiny se ozývá řevem útočných helikoptér a bojových tryskáčů.

Ukrajinské letectvo vyslalo hodně vojenských helikoptér a bojových tryskáčů, které zaplňují oblohu nad městy Kramatorsk a Slavjansk v rebelujícím regionu Doněck.

Úřady v Kyjevě si samozřejmě uvědomují, že použití vojenského letectva proti protestujícím civilistům, z nichž absolutní většina zůstává neozbrojená, by bylo naprosto šílené.

Tak přišli s originálním ‚řešením‘, jak použít bojové tryskáče k boji s pozdvižením v rusky mluvících regionech této země.

Ukrajinští piloti teď pálí tuny drahého leteckého paliva, aby dostrašili rebelující města k povolnosti, řevem bojových tryskáčů nad hlavami aktivistů.[/quote]

Zaujatost RT je dobře známá – zrovna tak jako zaujatost u západních médií – zasloužili by ale ocenění za tu trochu sarkasmu:

[quote align="center" color="#999999"]

Je třeba připomenout, že jen před několika týdny oznámily kyjevské úřady celonárodní sbírku na zásobení zemské armády, protože se ukázalo, že vojáci nejenže jsou mizerně zásobeni a vybaveni zastaralými zbraněmi, ale také, že prostě nemají ani dost paliva, aby tu vojenskou techniku provozovali.

Komentátoři na videích demonstrujících sílu Ukrajinského letectva poznamenávají, že během let nezávislosti byly ukrajinské úřady poněkud laxní s dodávkami dostatku paliva na výcvik bojových pilotů. Teď to vypadá, že si ukrajinští piloti zkouší ten ztracený čas vynahradit předváděním do jisté míry riskantních kaskadérských kousků, které jim byly tolika let upírány.[/quote]

Nic se přeci nevyrovná pilotům Migů nacvičujícím vyhýbání se stromům jako součást masové psychologické kampaně k zastrašení neústupných východních domorodců k poddajnosti. Co se týče toho, kde berou peníze potřebné k natankování svých letadel? Proč, přeci z vydání těch samých „Vojenských dluhopisů“, o kterých jsme referovali před tím.

A zatímco my budeme čekat na to lačné přijetí řečených dluhopisů veřejností, vy se podívejte, jak ukrajinský pilot prolétá s těsným uhýbáním před srážkou se stromem.