To, že je Saúdská Arábie rozzuřená kvůli tomu, že USA pro tuto monarchii odmítají hrát roli loutkového Globálního policajta, a v poslední minutě po Putinově gambitu, při němž vypadala III. Světová válka jako jasně možný důsledek tupohlavé kampaně Johna Kerryho s falešnou vlajkou “podloženou You Tube”, odmítly bombardovat Sýrii, není žádné tajemství. Avšak zatímco USA už hodně na tento debakl zahraniční politiky a pokoření, jaké to přineslo ministerstvu zahraničí, zapomněly, Saúdská Arábie se zapomnění nijak neblíží. Ani prominutí. A tentokrát ta zloba vychází z jednoho muže, na kterém opravdu záleží, a kterého jsme už několikrát před tím nazvali loutkářem za Syrskou kampaní: z muže, který má na starosti saúdské zpravodajství, z prince Bandara bin Sultana.


Noční zprávy od WSJ hlásí, že princ Bandar řekl tento týden evropským diplomatům, že plánuje utlumit kooperaci s USA při vyzbrojování a výcviku syrských rebelů na protest proti politice Washingtonu v tomto regionu, řekli účastníci této schůzky. Toto demonstrativně naaranžované oznámení následuje po pátečním překvapivém rozhodnutí Saúdské Arábie vzdát se křesla v Radě bezpečnosti Spojených národů. „Saúdská Arábie poté, co se na to rok připravovala a vedla za získání tohoto křesla kampaň, údajně něco řekla o neefektivnosti této rady při řešení izraelsko-palestinského a syrského konfliktu.“

Krátce: Bin Sultan se rozhodl zbourat jeviště a zcela ujasnit, že tato nedostatečná agresivita USA je nesnesitelná. Otázkou je: co může dělat nebo co bude dělat?

[quote align="center" color="#999999"]

Zde diplomaté říkají, že princ Bandar, který vede úsilí tohoto království o financování, výcviku a vyzbrojování rebelů bojujících se syrským prezidentem Bášarem Asadem, pozval na víkend Západní diplomaty do saúdského města Jeddah u Rudého moře, aby vyslovil frustraci Rijádu z Obamovy administrativy a její regionální politiky včetně rozhodnutí nebombardovat Sýrii kvůli domnělému použití chemických zbraní v srpnu.

„To byl vzkaz pro USA, nikoliv pro OSN,“ citují prince Bandara diplomaté, když upřesňoval rozhodnutí Saúdské Arábie odkráčet z členství v Radě bezpečnosti.

Američtí činitelé řekli, že vzkaz prince Bandara Západním diplomatům interpretují jako projev nespokojenosti určený k tomu, aby USA dotlačili do jiného směru. „Zjevně chce, abychom toho udělali více,“ řekl vedoucí americký činitel.[/quote]

Jasně. Co je ale divné, že tento „zástupný“ šéf rozvědky si zjevně uzurpoval zahraničně politické rozhodování od samotného saúdského krále.

[quote align="center" color="#999999"]

V Saúdské Arábii pochází vrcholná rozhodnutí od krále Abdullaha bin Abdulaziz al Sauda a není známo, zda ohlášené poznámky prince Bandara odráží rozhodnutí monarchy, či zda je úsilí prince Bandara zaměřeno na ovlivnění krále. Diplomaté však řekli, že jim princ Bandar řekl, že má v úmyslu utlumit partnerství s USA, při němž Centrální zpravodajská služba (CIA) a další národně bezpečnostní orgány skrytě pomáhaly cvičit syrské rebely, aby bojovali s panem Asadem, řekl podle diplomatů princ Bandar. Citují prince, jak říká, že Saúdská Arábie bude v tomto úsilí spolupracovat radši s jinými spojenci včetně Jordánska a Francie.[/quote]

Pokud by snad někdo neměl jasno v tom, že syrská kampaň byla čistě v režii Katarců a Saúdů, jak jsme poprvé poukázali v květnu, tak teď už si to konečně vyjasnil.

[quote align="center" color="#999999"]

Monarchii zvláště rozzlobilo rozhodnutí pana Obamy zrušit plány na bombardování Sýrie v reakci na údajný útok chemickými zbraněmi v srpnu a ještě později počínající předehry mezi panem Obamou a novým íránským prezidentem.

Diplomaté a oficiální činitelé jsou obeznámeni s událostmi, které v podobě dvou epizod během rozběhu útoků Západu na Sýrii předcházely jejich zrušení, a ty údajně ještě více rozladily saúdsko-americké vztahy.

Během náběhu do očekávaných amerických útoků požádali saúdští vůdci o podrobnosti amerických plánů na rozmístění lodí Námořnictva, které budou během všech útoků na Sýrii hlídat saúdské ropné centrum, Východní provincii, řekl činitel obeznámený s touto diskusí. Saúdové však byli překvapeni, když jim Američané řekli, že americké lodi nebudou schopny ropnou oblast plně ochránit, řekl tento činitel.

Zklamaní Saúdové řekli USA, že jsou tedy otevření k alternativám k jejich dlouhodobému obrannému partnerství a zdůraznili, že se podívají po dobrých zbraních za dobrou cenu, ať už je to z jakéhokoliv zdroje, řekl tento činitel.

Ve druhé epizodě popsal jeden Západní diplomat Saúdskou Arábii jako lačnou po tom, být vojenským partnerem v tom, co mělo být USA vedeným vojenským útokem na Sýrii. Jako součást toho Saúdové požádali, aby jim dali seznam vojenských cílů navrhovaných útoků. Saúdům však naznačili, že tuto informaci nikdy nedostanou, řekl tento diplomat.

„Saúdové jsou velice rozhněvaní. Neví, kam chtějí Američané směřovat,“ řekl vedoucí evropský diplomat, který není v Rijádu.[/quote]

A buďte si jisti, že ne jen princátko Bandar je rozzuřené – všichni ostatní v Saúdsku jsou teď na Obamu naštvaní také:

[quote align="center" color="#999999"]

Saúdští činitelé si v posledních dnech ve Washingtonu soukromě stěžovali američtí zákonodárcům, že se ve vzrůstající míře cítí být odříznuti od tvorby amerických rozhodnutí ohledně Sýrie a Íránu. Vedoucí Americký činitel krále charakterizoval jako „rozhněvaného“.

Další vedoucí americký činitel dodal: „Naše zájmy v rostoucí míře už nejsou v souběhu.“[/quote]

Docela správně: co to ale obnáší? Není žádným tajemstvím, že primární kotva systému petrodolarů, který je nástrojem udržení v postavení rezervní měny, Saúdové nemají jinou volbu než s USA kooperovat, jinak riskují ještě větší zhoršení postavení USD jako rezervy. To je vývoj, který by jistě potěšil Čínu… a Rusko, tato dvojice se aktivně zapojuje do Plánu B, tj. příprav na den, kdy se USD stane jen poslední ze svržených rezervních měn na té hromadě bývalých světu dominujících měn, co je na smetišti dějin.

Snad jedinou stranou, proti které mohou Saúdové vyrazit, jelikož se obává eskalací svého nepřátelství s USA ještě více, je Rusko. A možná to i včera udělali, když ohlášený teroristický incident se sebevražedným bombovým útokem zachycený na palubní kameru zabil několik lidí, a byl údajně zorganizován islamistickým extremistou – takového druhu, o jakých Bandar před několika měsíci povídal Putinovi, že jsou kontrolovaní a financovaní saúdským šéfem rozvědky.

Je-li tomu tak, a chtějí-li Saúdové svou impotenci tváří v tvář USA kompenzovat útoky na Rusko, tak to nejspíš bude kulminovat na zimní Olympiádě v Soči. Takže bude princ Bandar dostatečně šílený, aby vyrazil po nikom jiném než po bývalém šéfovi KGB? A co je ještě důležitější, zrovna tak jako při americkém fiasku v Sýrii, co se stane, když provede Putin odvetu, pokud ji provede, proti té skutečné síle, která drží USD v jeho postavení?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com