Ač západní média Vladimira Putina líčí jako cosi mezi Napoleonem a Hitlerem vykořisťujícího celou Evropu a jen tak, jak ho napadne, si porušujícího mezinárodní zákony, tak je tu jedna červená linie, kterou zjevně není ochoten překročit. V poněkud překvapivém běhu událostí Putinovi živě na telefon nezavolal nikdo jiný než Edward Snowden a ruského presidenta se zeptal: „Zachycuje i Rusko data milionů občanů?“ Putinova odpověď by měla stát za pozornost (ať už je pravdivá, nebo ne) jeho oponentům na světovém jevišti: „Rusko využívá dohledových technik ke špionáži osob pouze s autorizací soudního příkazu. Takový je náš zákon, a tudíž u nás v naší zemi není žádný masový dohled.“


RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské zpravodajské agentury využívají speciálních médií k záznamu a ke špionáži pouze po rozhodnutí soudu, říká Vladimir Putin, v odpovědi bývalému agentovi NSA Edwardu Snowdenovi, když ten se ho ptal, zda i ruská vláda provádí on-line špehování.

Ruský president řekl, že je rád, že Snowden pracoval jako bývalý zpravodajský činitel, a řekl, že v Rusku není žádný nekontrolovaný dohled v masovém měřítku, takový, jako je v Americe.

„Rusko používá dohledových technik ke špionáži osob pouze s autorizací soudního příkazu. Takový je náš zákon a tudíž, v naší zemi není žádný masový dohled,“ řekl Putin.

Edward Snowden, ten vynašeč, přes něhož unikly podrobné dokumenty Agentury národní bezpečnosti (NSA) o tom, jak se hromadí informace o milionech Američanů, stejně jako o světových vůdcích, se objevil přes video-link z neuvedeného místa, aby položil svou otázku Vladimiru Putinovi.[/quote]