Nevěnoval jsem zatím moc pozornosti nedávné dohodě mezi Čínou a dalšími národy zaměřenou na mezinárodní použití yuanu (renminbi), protože to vypadá, že mnozí komentátoři krátkodobý výhled důsledků tohoto přehání. Teď se mluví o dohodě mezi Čínskou lidovou bankou (PBOC) a německou Bundesbank, která už vypadá významně vzhledem k důležitosti, jakou má pro globální ekonomiku obecně Německo a zejména pak EU. Od Bloomberg přes BusinessWeek:


Německá Bundesbank a Čínská lidová banka se dohodli na spolupráci při clearingu a vyrovnávání plateb v renminbi, čímž vydláždily Frankfurtu cestu, aby u sebe upíchl hezký podíl na zámořském trhu.

Tyto centrální banky dnes v Berlíně podepsaly memorandum o porozumění při schůzce čínského presidenta Xi Jinpinga a německé kancléřky Angely Merkel, uvedla v e-mailovém prohlášení Bundesbank.

Hlavním město německých financí porazilo v euro-oblasti Paříž a Lucemburk v soutěži o obchodování s renminbi, které v říjnu předběhlo euro, aby se místo něj stalo druhou nejpoužívanější měnou pro financování globálního obchodu, uvádí Společnost pro celosvětové mezibankovní finanční telekomunikace. Britské ministerstvo financí 26. března uvedlo, že i Bank of England 31. března podepíše zahajovací dohodu s PBOC, aby se v Londýně prováděl clearing a vyrovnání transakcí v yuanech.

„Frankfurt je jedním z nejpřednějších finančních center Evropy a domov dvou centrálních bank, což z něj činí zvláště vhodné umístěn í,“ řekl Joachim Nagel, člen správní rady Bundesbank. „Clearing v renminbi posílí úzké ekonomické a finanční vazby mezi Německem a Čínskou lidovou republikou.“

Čína byla loni třetím největším zahraničním obchodním partnerem Německa se 140 miliardami euro obratu proběhnuvšího mezi těmito dvěma zeměmi, tvrdí Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu. Čína se řadí jako pátý největší dovozce německého zboží a je druhým největším vývozcem do Německa.

Německé společnosti včetně Siemens AG, největší strojírenské společnosti v zemi, a Volkswagen AG berou vnitřně renminbi jako třetí měnu pro přeshraniční obchodní vyrovnání.

„Potenciál to má obrovský,“ řekl Sefan Harfich, ředitel finančních služeb u Siemens, který v říjnu řídil zavedení yuanu v této v Mnichově sídlící společnosti. „Zavedení renminbi jako oficiální měny společnosti bude mít tudíž v nadcházejících letech ohromný dopad na podnikání Siemense.“

Dimler AG, výrobce Mercedesu, prodal loni v Číně 235 644 aut a 14. března vydal v této největší asijské ekonomice jednoročních dluhopisů na 500 milionů yuanů v první emisi tzv. panda obligací přes zámořskou nefinanční společnost.

Maje tohle všechno na paměti, nezapomínejme, že Obama je v současnosti v Saúdské Arábii, a zkouší obnovit vazby s tímto středověkým královstvím, tj. zkouší nalézt způsob, jak vyzbrojovat v Sýrii al-Kaiídu tak, aby mu na to americká veřejnost nepřišla.

 

Od Wall Street Journal:

RIJÁD – Páteční návštěva Baracka Obamy v Saúdské Arábii znamená pokus o vřelejší vztahy, u kterého Saúdové doufají, že povede k závazku amerického presidenta k posílení dodávek pokročilých zbraní syrským povstalcům.

Tato zastávka pana Obamy na konci jeho evropské cesty bude znamenat jeho první návštěvu tohoto království od hluboké loňské roztržky mezi USA a Saúdy po obnovení kontaktů USA na vysoké úrovni s Íránem a po zrušení plánovaných náletů proti režimu syrského presidenta Bášara Asada.

Saúdští činitelé také doufají, že ztratí slovo k prolomení opozice v USA a v Jordánsku vůči dodávkám pokročilejších zbraní syrským rebelům, včetně z ramene odpalovaných raket známých jako manpady schopných sestřelovat syrská letadla, tvrdí saúdští a Západní diplomaté a regionální bezpečnostní analytici obeznámení se situací.

Jordánsko také zablokovalo dodávku dalších zbraní rebelům do Sýrie přes své území ze strachu, že by bylo zataženo hlouběji do Syrského konfliktu. Jistý diplomat a i dva syrští opoziční činitelé řekli, že Amán čeká na USA, aby schválily dodávku Saúdy nakoupených manpadů v současnosti ležících v jordánských skladech.

Saúdská královská rodina od roztržky loni na podzim už zmírnila svou rozzuřenou rétoriku. Princ Turki Al Faisal, jehož kritika politiky Obamovy administrativy k Íránu a k Sýrii v prosinci dělal titulky na obálkách novin, už během amerického projevu o Íránu tento měsíc sotva USA zmínil. Saúdský velvyslanec, který v prosinci psal do New York Times od rozchodu Saúdské Arábie s USA, je od té doby na veřejnosti úplně potichu.

Vypadá to, že možnost zahrabání se do Syrské občanské války je pořád na stole a hodně navrchu…

Vypadá to, že na makro-frontě je toho v tomto okamžiku hodně v pohybu. Měsíce před námi by měly být přinejmenším řečeno velice zajímavé.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com