To by bylo prostě příliš, aby se Evropa musela ještě potýkat s rizikem tržních algoritmů, kdyby se hodiny po trapném krachu nouzového zasedání Eurogrupy v Bruselu, kterému se nepovedlo dosáhnout s Řeckem žádnou dohodu, i minské vyjednávání o zastavení palby na Ukrajině už zase rozpadlo. Tak asi proto, po maratónském 17 hodinovém sezení a následných opakovaných zkušebních balóncích, o tom, že dohody bylo, a pak zase nebylo dosaženo, tedy došlo k tomu, že před chvílí byly všechny hlavní mediální kanály potěšeny, když mohly konečně vypustit nějaké riziko zaplašující zprávy, konkrétně, že vůdci Francie a


12

Německa zprostředkovali obnovení dohody o ukončení 10 měsíční Ukrajinské občanské války v separatistickém východním regionu, což znamená, že tu máme v Minsku podepsané zastavení palby. Už zase.

Jak referuje WSJ: „Podrobnosti dohody nebyly okamžitě k dispozici,“ ale patří k ní zastavení palby počínaje nedělí 15. února s tím, že obě strany stáhnou těžkou výzbroj, stejně jako přistoupí na větší autonomii Ruskem podporovaných separatistických regionů na východní Ukrajině. Všichni vyjednavači, jmenovitě Petro Porošenko z Ukrajiny, Vladimir Putin z Ruska, Angela Merkel z Německa a Francois Hollande z Francie řekli, že k mírovému řešení neexistuje žádná alternativa.

Něco více od Bloomberg, podle čehož by Ukrajina měla zahájit hraniční kontroly den poté, kdy dojde k regionálním volbám, a plnou kontrolu převzít po ústavních reformách včetně decentralizace, jak se uvádí v kopii dokumentu podepsaného kontaktní skupinou v běloruském Minsku.

  • Zastavení palby počínaje 15. únorem, tj. od půlnoci ze soboty na neděli kyjevského času.
  • Dohoda o vyhlášení amnestie týkající konfliktních regionů Doněck a Luhansk.
  • Dohoda o stanovení minimální 50 km nárazníkové zóny, 70-140 km pro raketové systémy; stažení stanovené pro rebely od frontové linie z 19. září a současné frontové linie pro Ukrajinskou armádu.
  • Ukrajina má schválit ústavní reformy včetně trvalého zvláštního statutu Doněcka a Luhanska do konce roku 2015.
  • Ukrajina obnoví ekonomické vazby, bankovní spojení, penzijní a sociální dávky pro východ.
  • Stahování těžkého dělostřelectva nezačne později než 2. den po začátku zastavení palby a bude dokončeno do 14 dnů.
  • Dohoda o vytvoření dohledového mechanismu zajištění realizace mírové dohody.
  • Dohoda o podpoře trojstranných rozhovorů mezi Ukrajinou, Ruskem a EU o dodávkách plynu.
  • Německo s Francií pomohou v ukrajinských regionech postižených konfliktem znovu vybudovat bankovní systém. Všechny „ilegální“ skupiny budou odzbrojeny.

Ukrajinský president velmi rychle přišel s preventivními obviněními, že to byl zase další velký ústupek Ukrajiny, která se už vzdala Krymu ve prospěch Ruska – což je téma, na které zatím nikdo nesáhl ani klackem, a řekl, že to pro separatisty v zemním plynem bohatém a těžkým průmyslem oplývajícím regionu Donbas nebude žádná autonomie, a že dohoda nebude krokem směrem k federalizaci. Potom si ale člověk nemůže moc vysvětlit tu 50 km nárazníkovou zónu, jejíž účel není moc jasný, pokud by neměla zajistit přesně tu autonomii.

I další začali rychle poukazovat na to, že dohoda není ve skutečnosti žádným průlomem, třeba takoví jako německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který v e-mailu uvedl, že strany Minských rozhovorů se sice snažily pomocí té ve čtvrtek zpečetěné dohody dosáhnout více, ale bylo aspoň dosaženo toho nejdůležitějšího cíle, zastavení palby. „Něčeho jsme dosáhli, i když pořád zůstává šance, že dohoda o zastavení palby z 15. února by se násilnou intervencí mohla zvrátit.“

„Dnešní dohoda není důkladným řešením a vůbec ne žádným průlomem,“ dodal ale, že ten nejdůležitější cíl, tj. zastavení palby, ty rozhovory dosáhly. „Poprvé máme jasné úkoly s časovým rozvrhem k realizaci se závazky z Minka: s volbami, s hraniční kontrolou, s výměnou zajatců a dalšími.“

I další zní podobně: „Ještě se musí udělat hodně práce,“ řekla po skončení jednání paní Merkelová. „Existuje ale reálná šance, že se situace obrátí k lepšímu.“ Merkelová také řekla, že jak pan Putin, tak pan Porošenko při jednání jednali konstruktivně.

„President Putin dělal opravdu vše, co mohl, aby dosáhl možnosti skončení krveprolití,“ řekla paní Merkelová. Dodala: „Nakonec president Putin vyvinul i nátlak na separatisty,“ aby souhlasili se zastavením palby tak, že nabude účinnosti už v sobotu v noci.

Merkelová to uzavřela tvrzením: „Když to všechno uvážíme, tak bych ráda řekla, že to, čeho jsme teď dosáhli, nám dává více naděje, než kdybychom se nedohodli na ničem. Nedělám si žádné iluze, neděláme si žádné iluze o tom, že to vyžaduje ještě hodně práce, ale už existuje reálná šance na to, aby se situace obrátila k lepšímu.“

Pan Hollande popsal tento pakt jako důvod k „vážné naději“ a řekl, že Francie a Německo se zavázaly k verifikaci realizace této dohody. „Ještě není dosaženo všeho, je to ale pro Ukrajinu vážná naděje a úleva pro Evropu,“ řekl.

Objevily se ale už otázky: vyjednávání při svém průběhu narazila na určité zádrhely. Pan Putin obviňoval ze zdržování v posledních minutách to, co nazval odmítnutím Ukrajiny vyjednávat přímo s vůdci separatistů. Na to z Kyjeva nepřišla žádná okamžitá odpověď.

[quote align="center" color="#999999"]

Pan Putin rovněž řekl, že zůstala jedna oblast nedohody o město Děbalcevo, kde jsou Ukrajinská vojska už dny obklíčena rebely. Separatističtí vůdci vyzvali kyjevské síly, aby se vzdaly a opustily město, což je cosi, co zatím Ukrajina odmítla udělat.

Podle tvrzení pana Putina je ohledně dohody zjevný rozkol ohledně rozdílů ke klíčovému předmětu sporů – k dělící linii mezi oběma stranami v poli.

Pan Putin řekl, že Kyjevská vojska by měla stáhnout těžkou výzbroj ze současné frontové linie, v níž se odráží měsíce zisků rebelů, zatímco rebelové by měli svou techniku stáhnout z linie původní zářiové dohody.[/quote]

Ještě před tím, než jednání dosáhla shody, tak poslal MMF nótu, že jeho personál souhlasí s prodloužením zajištěného financování pro Ukrajinu o 17,5 miliardy US$.

[quote align="center" color="#999999"]

„Tato mise dosáhla shodu na úrovni personálu s úřady o programu ekonomických reforem, který by mohl být podpořen čtyřletým prodloužením zajištěného financování v částce 12,35 miliardy SDR (asi 17,5 miliard $, 15,5 miliardy €), stejně jako značnými dodatečnými zdroji od mezinárodní komunity. Dohoda na úrovni personálu ještě podléhá schválení managementem MMF a Výkonnou radou. Očekává se, že Výkonná rada to uváží do několika týdnů poté, co úřady začnou realizovat rozhodné přímo k věci zaměřené akce k dosažení programových cílů.

„Politika nového uspořádání vypracovaná ukrajinskými úřady spolu s personálem Fondu je konstruovaná tak, aby řešila mnohé problémy, se kterými se ukrajinská ekonomika potýká. Ekonomická aktivita se za rok 2014 propadla o 7-7 ½ procenta HDP a je zatížená konfliktem na Východní Ukrajině, který si vybral značnou daň na průmyslové a exportní základně, podryl věrohodnost a vyvolal tlaky ve finančním systému. Program ekonomických reforem se zaměřuje na okamžitou makroekonomickou stabilizaci stejně jako na široké a hluboké strukturální reformy, které poskytnou základnu pro silný a trvale udržitelný ekonomický růst ve střednědobém výhledu.

„Rozpočet 2015 začíná s výdaji vedenými úpravami k posílení veřejných financí v rámci dosažitelnosti zdrojů. To vyžaduje smělá, lež nezbytná opatření včetně zmrazení nominálních platů a penzí. Rozpočet je podporován reformou příjmů, k níž patří progresivně se zvyšující daň z osobního příjmu a zefektivnění daňového systému. Úřady se zavázaly ke střednědobým reformám státní správy a důležitých zdravotních a vzdělávacích sektorů se zaměřením na zlepšení kvality a účinnosti stejně jako na rozšíření daňové základny a zlepšení správy cel a daní. Fiskální konsolidace bude pokračovat i v nadcházejících letech, což dohromady s předjímanými dluhovými operacemi úřadů posílí udržitelnost zadlužení.[/quote]

Čili s tím, že Ukrajině už nezůstalo žádné zlato, je pravděpodobnost, že MMF zůstane, aby realizoval dlouhodobou strukturální reformu této země hubená až žádná, což znamená, že téměř jistá a nevyhnutelná bude hyperinflace, ale ať už Ukrajina dosáhla (dočasného) zastavení palby, nebo ne, tak bude mít aspoň hotovost na splácení svých zahraničních závazků. A ty jsou převážně u Ruska.

Nakonec pro připomínku, to je už podruhé, kdy byl na papíře v Minsku podepsán Ukrajinský mír, jen aby byl během následujících dnů rozbit a shořel. Mnozí jsou tedy skeptičtí, že tentokrát to nebude jiné, zvláště když se ještě než příměří v neděli nabude platnosti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz