Britské tajné služby pohrozily novinám Guardian uzavřením, jelikož tyto vydávají svá exposé amerického masivního dohledu založená na únicích od Edwarda Snowdena. Tento příběh je tím nejobtížnějším reportážním počinem, jaký kdy tento list udělal. „Pohrozili nám, že se blížíme zavření. Obviňují nás z ohrožování národní bezpečnosti a životů lidí. Nacházíme se kvůli tomu ve velice obtížném postavení,“ řekl na konferenci Radiodays Europe v Dublinu místo-šéfredaktor Paul Johnson. Vedoucí úředník řekl šéfredaktorovi tohoto listu Alanu Rusbridgerovi, že „ministerský předseda, místopředseda vlády, ministr zahraničí, ministr vnitra a generální prokurátor s vámi mají problémy,“ uvedl Johnson v citaci Irish Times.


Přístup britských úřadů je v ostrém protikladu k americkým, řekl. V USA vedly Snowdenovy úniky k celonárodní debatě o dohledu a soukromí, zatímco v UK úřady prostě vychází z toho, že národní bezpečnost přebíjí svobodu tisku.

V tomto příběhu, který odhaluje rozsah elektronického dohledu americkou Agenturou národní bezpečnosti a jejích zpravodajských spojenců po celém světě, byl nejspíš největší výzvou provozu Guardian v jeho historii, řekl místo-redaktor posluchačům. Bylo to obtížnější než reportáže uniklých amerických dokumentů odhalených vynašečskou stránkou WikiLeaks nebo odposlechy telefonů z nástěnky News of the World.

„Byl to nejobtížnější příběh, jaký jsme kdy dělali, a do toho patří i WikiLeaks, protože reportéři a redaktoři nemohli mluvit jeden s druhým. Mohli jsme spolu mluvit pouze za použití šifrovacích systémů,“ řekl.

List musel kvůli práci na tomto příběhu instalovat bezpečnostní místnost s novými počítači a stráží střežící po 24 hodin denně 7 dnů v týdnu její dveře.

Bývalý kontraktor NSA Edward Snowden nechal uniknout spousty tajných souborů do vedoucích mediálních kanálů odhalujících rozsah amerických dohledových programů a skutečnosti, že se zaměřovali i na miliony běžných lidí, světové vůdce – včetně těch ze zemí spojeneckých s Amerikou – a klíčové podniky.

Poté, co uvízl na moskevském letišti kvůli odvolání pasu od Washingtonu, tento vynašeč požádal o dočasný politický azyl v Rusku, který také dostal.

Ač Snowdena mnozí činitelé označují za zrádce, ten má také četné stoupence, kteří na něj nahlíží jako na hrdinu lidských práv.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com