Druhé největší město Francie Marseille bylo nuceno pohřbít kontroverzní iniciativu, při níž jsme viděli, jak se na bezdomovce věší identifikační kartičky ztvárňující žluté trojúhelníky, což však rozpoutalo kritiku obviňující úřady ze zavádění systému v „nacistickém stylu.“  Úřady v Marseille narazily na kritiku za svůj plán vydat bezdomovcům identifikační karty s vyobrazením žlutých trojúhelníků s podrobnostmi jejich zdravotních záležitostí. Ač byla tato iniciativa zaměřená na usnadnění zjišťování, s kým mají to činění v nouzových situacích, pro zdravotní pracovníky, tak byli pobouřeny jak skupiny lidských práv, tak vládní ministři, když se to srovnávalo s žlutými Davidovými hvězdami, které se v nacistické éře během Holocaustu šily Židům na šaty.


A tento poprask donutil úřady v Marseille, aby s tímto systémem skončily, když v pátek potvrdily, že tento plán ruší.

„Skončilo to. Už žádné karty nebudou,“ řekl The Local šéf sociální a zdravotní nouzové služby SAMU Sociale René Giancarli.

„Nikdy jsme neměli v úmyslu kohokoliv poškodit nebo spustit kontroverzi, ale došlo k tomu,“ řekl s dodatkem, že tyto karty na příkaz starosty města Jean-Claude Gudina skončily.

Giancali rovněž řekl, že chápe kritiku, jakou ta iniciativa vyvolala.

„Mysleli jsme to dobře, ale udělali jsme chybu. Přiznávám to, a beru to, že jsem to udělal špatně.“

Čekalo se, že tato karta se bude nosit viditelně a identifikovat člověka jeho nebo její fotkou, jménem a datem narození.

Rovněž by tam bylo uvedeno, zda ten člověk má nějakou chorobu nebo alergii. Přední strana karty byla označena žlutým trojúhelníkem.

Několik aktivistických skupin včetně francouzské skupiny lidských práv La Ligue des droits se l’Homme řeklo, že je vyděsila podobnost „těchto karet se žlutými hvězdami, které nosili za II. světové války na šatech Židé.“

Za sebe se do toho pustila i vláda presidenta François Hollanda v Paříži.Ministryni sociálních věcí Marisol ve čtvrtek citoval francouzský deník Le Parisien, jak říká, že když o této iniciativě slyšela, tak byla šokována, a že chtěla, aby Marseille tyhle karty s okamžitou platností zrušila.

„Nutit bezdomovce, aby nosili žlutý trojúhelník s označením nemocí, které by mohli mít, je pobuřující. Nemůžete na ty nejchudší ukazovat prstem.“

„Nemůžete jim jejich choroby našít na šaty. Lékařské tajemství je jedním z konkrétních základních lidských práv. Chci, aby takhle místní iniciativa skončila,“ řekla.

Ve středu proti této iniciativě také před městskou radnicí protestovala asi 100 aktivistů a bezdomovců.

Ač radnice v Marseille hned zkoušela distribuci těchto karet hájit tvrzením, že účelem bylo pomoci zdravotníkům s rychlou pomocí bezdomovcům, kteří onemocněli nebo potřebují pomoc, tak nakonec před tímto tlakem vycouvali a uznali, že je to příliš stigmatizující.

Než byl tento plán zrušen, tak už bylo více než 100 těchto karet distribuováno.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: thelokal.fr, reformy.cz