Pamatujete na interkontinentální balistickou střelu Ruskem vypálenou „v poslední minutě“, zrovna když napětí na Krymu vrcholilo? Před chvilkou Rusko odhalilo zase další takové neočekávané „vojenské cvičení“, které vedlo k odklonění francouzského Airbusu 380 s více než 500 pasažéry a členy posádky na palubě při letu ze Šanghaje do Paříže poté, co se Rusko bez varování rozhodlo náhle uzavřít část svého vzdušného prostoru. Od AP:


[quote align="center" color="#999999"]

Air France uvedla, že letoun nesoucí 495 cestujících a 22 člennou posádku byl odkloněn ze své trasy ze Šanghaje do Paříže poté, co Rusko jen krátce před tím oznámilo, že část jeho vzdušného prostoru byla uzavřena kvůli vojenskému cvičení.

Společnost řekla, že let AF111 byl ve středu nucen přistát v Hamburgu v Německu, aby doplnil pohonné hmoty, protože letoun neměl na palubě dost paliva, aby po této objížďce let dokončil.

Hamburské letiště potvrdilo, že letoun přistál krátce po 6 h ráno (0500 GMT) a mohl po hodině a půl pokračovat dále na Paříž.

Nebylo bezprostředně jasné, zda toto ruské vojenské cvičení mělo vazbu na zvýšenou vojenskou aktivitu na jejich západní hranici s Ukrajinou. [/quote]

Uvážíme-li, že Rusko je největší země na světě a je umístěná v dost strategické pozici mezi Východem a Západem, tak je to možná jen poslední Putinovo varování, jak by mohlo Rusko „vojenskými cvičeními“ reagovat, kdyby Evropa chtěla dále zavádět sankce. Protože let ze Šanghaje do Evropy přes Pacifik a nad USA by nemusel být nijak příjemnou odvetou pro starý kontinent.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com