Spolupracovníka redakce Tomáše Piňose, který žije ve Španělsku, mrzí, že Západ je pokrytecký a neměří všem stejným metrem… A tak mu napsal otevřený dopis. [quote align="center" color="#999999"] Drahý Západe, už mnoho let se nás snažíš přesvědčit o tom, že právě Ty jsi tím správným arbitrem ohledně demokracie a lidských práv a že jsi povolán k tomu, abys tyto hodnoty bez ustání chránil.


A nezůstáváš jen u slov: jakmile demokracie a lidská práva někde dostávají na frak, vyšleš tam své mírové sbory a rozstřílíš tu zlobivou pakáž na padrť.

Naposledy Tě rozhořčila ta podivná východní země… Myslím, že se jí říká Ukrajina. Chtěli tam prosadit zákony omezující právo na protesty, protože se báli rozhněvané opozice. A tak jsi ukrajinským mocným vzkázal, ať se uklidní a zákony zruší, jinak na ně uvalíš své mírové sankce. Mírové rakety a tanky jsi tam posílat nemusel, ta východní země se vzpamatovala a zákony zrušila.

Jenže, drahý Západe, obývám Tě sice už mnoho let a mám k Tobě dost intenzivní vztah, zdá se mi ale, že kážeš vodu a piješ víno. Dovol, abych Ti připomněl, jak ses choval před necelými třemi roky ve svém vlastním Španělsku, když tam pokojně demonstrovali indignados (rozhořčení).

Ti lidé se utábořili na hlavních náměstích velkých měst, demonstrovali své znepokojení nad ohromnou nezaměstnaností, korupcí v nejvyšších patrech politiky či příchodem globální nadvlády hrstky nejmocnějších. Trochu to připomínalo řeckou Agoru – na náměstích se debatovalo o tom, jak by svět mohl v budoucnu fungovat.

V Barceloně si indignados takhle pokojně debatovali několik měsíců. Jenže co čert nechtěl – FC Barcelona vyhrála fotbalovou Ligu mistrů a bylo třeba to pořádně oslavit na hlavním náměstí. Náměstí však v tu dobu bylo plné tábořících indignados. A tak jsi, drahý Západe, vzkázal rozhořčeným prostřednictvím barcelonské radnice, aby z náměstí vypadli, protože se tam bude slavit. Rozhořčení neposlechli, poslal jsi na ně tedy svoje mírové policejní sbory, a ty tu demonstrující pakáž rozehnaly s pomocí gumových projektilů.

Drahý Západe, víš, že to pořádně bolí, když tě z několika metrů zasáhne gumový projektil, a že tě to může ošklivě poranit? Nebo dokonce zabít, jak se to v roce 2012 stalo jednomu zlobivému mladíkovi, do kterého to gumovým projektilem napálila Tvoje baskická policie? A drahý Západe, myslíš si, že je v pořádku takto střílet do vlastních lidí, kteří jen využívají své lidské právo navyjádření protestu a mnohdy mají zcela holé ruce (a zadky)?

Nedávno jsi tedy poučil o demokracii a lidských právech tu divnou východní zemi, která si říká Ukrajina. Jenže dovol, abych Ti připomněl, že velmi podobný zákon proti protestům se chystá i ve Tvém vlastním Španělsku. Snaží se o to pravicová vláda vedená Lidovou stranou a poněkud nahnědlým premiérem Marianem Rajoyem.

Této právní normě, kterou už Rajoyova vláda schválila, se říká „zákon na ochranu bezpečnosti občanů“. Jenže když se na ni podíváš víc zblízka, zjistíš, že chrání spíš tvoje vlastní španělské mocné a jejich mírové policejní sbory, zatímco běžným občanům hrozí, že za projevení svých lidských práv budou v budoucnu pořádně solit:

– obrovské pokuty od 30 000 do 600 000 eur hrozí tvým vlastním občanům za přestupky, jako je pořizování záznamů a vysílání záběrů bezpečnostních sil během jejich akcí;
– za rušení náboženských a sportovních akcí a další protesty na veřejnosti;
– za demonstrace před parlamentem, regionálními parlamenty, senátem a vysokými soudy bez ofciálního zmocnění;
– za neschválené protesty před důležitými budovami, jako jsou jaderné elektrárny;
– za „ohlušování“, tedy za protesty před domy Tvých španělských politiků.

Drahý Západe, nechci Ti do Tvých posvátných úmyslů příliš vrtat, ale nezdá se Ti, že demokracie a lidská práva dostávají nafrak i ve Tvém vlastním Španělsku? Pokud nás chceš opravdu přesvědčit o tom, že to s ochranou těchto hodnot myslíš vážně a upřímně, měl bys, tak jako v případě Ukrajiny, pohrozit Španělsku sankcemi a vyzvat jeho parlament, aby zákon zamítl. A pokud tak učinit nehodláš, bylo by lepší, kdybys v budoucnosti raději držel hubu.

Tvůj Tomáš Piňos [/quote]

Tento text vyšel v aktuálním čísle magazínu AC24 Vědomí.