Věřte tomu nebo ne, nejlepší antidepresiva na Zemi nenajdete v lahvičce na prášky. Od delšího spánku po navyknutí se na nové hobby existují jednoduché životní změny, které mohou významně podpořit vaší náladu a zabránit depresím. [quote align="center" color="#999999"] 1. Dostatečně spát Nic vás nedostane do špatné nálady tak efektivně, jako celonoční bdělost, snad je horší jen neklidný a přerušovaný spánek. Dle výzkumů je pravidelné vyrušování během spánku spojené s depresemi. Naopak znovunastolení správného spacího řádu obnoví dodávky melatoninu, což má naopak efekt anti-depresivní!


Ať už se potýkáte s vážnou depresí nebo si jen chcete zlepšit náladu, zlepšení vašeho spánku je důležitý první krok. Choďte spát pokud možno každý den ve zhruba stejnou dobu, vypněte všechny obrazovky dříve než běžně, a dopřejte si před tím nějaké to světlo, obzvlášť pokud jste ho předtím třeba z pracovních důvodů neměli dostatek.

2. Cvičit

To už jste nejspíš někde slyšeli, ale je dobré si uvědomit, že kromě zlepšování kompletního zdravotního stavu má cvičení pozitivní efekt i na náladu. A to nemusíte zrovna běhat maratony, abyste se dočkali citelných výhod cvičení.

V nedávné studii umístili výzkumníci pacienty trpící depresí na rotopedy, měříc jejich subjektivní symptomy a hladinu stresových hormonů v těle před cvičením a po cvičení. Zjistili, že po pouhých 15 minutách cvičení se u pacientů snížily jak projevy deprese, tak významným způsobem i úroveň stresového hormonu.

3. Starat se o hladinu cukru v krvi

Stalo se vám někdy, že jste snědli nějaký zákusek, a přineslo vám to akorát další hlad a špatnou náladu o hodinu později? Co vyskočí nahoru, musí také spadnout. Prudký nárůst hladiny cukru v krvi, následovaný stejně prudkým pádem je jednosměrnou jízdenkou do špatné nálady. P odle jedné studie může mít cukr důležitější roli v depresi, než se původně domnívalo. Výzkumníci analyzovali data z 6 států a všimli si důležité spojitosti mezi konzumováním cukru a mírami deprese.

Ať už tedy válčíte s pravou depresí či se jen chcete vyhnout odpoledním výpadkům, klíč může být v regulaci cukru v krvi. Ujistěte se, že jíte pravidelně a vyváženě a přitom si ve stejné pravidelnosti dopřáváte i kvalitní proteiny.

4. Jezte zdravé tuky

Máte v jídelníčku například dostatek ryb? Výzkumníci též přišli na to, že přijímání omega 3 kyselin (ty, jež nalezneme v lososech, sardinkách či pstruzích) pomáhá při redukci symptomů deprese. Dalším vynikajícím zdrojem omegy 3 jsou lněná semínka či vlašské ořechy.

5. Nalezněte svou životní vášeň

I když jíte zdravě, spíte dostatečně a do toho ještě cvičíte, nic nezlepší vaší náladu více než vědomí, že děláte něco smysluplného. Podle Blue Zones žijí lidé, kteří si jdou za svým smyslem či cílem, v průměru o 7 let déle než ti, co v životě žádný smysl nenásledují.

Ve studii, zahrnující starší pacienty v Japonsku, výzkumníci zkoumali způsoby života, jakým jednotliví účastníci výzkumu žili. Ti, kteří během svého života cvičili, jedli zdravě a měli plno koníčků, byli obvykle ti, kteří netrpěli žádnými symptomy deprese. Nalezení svého smyslu či život oddaný svým koníčkům, cílům a vášním vylepší vaší celkovou náladu a sníží risk příchodu depresí. [/quote]

Překlad: Jan Petrák

Zdroj:  mindbodygreen.com