Vypadá to, že všude v tom nejčerstvějším kousku legislativy Ukrajiny se objevuje otisk špinavého malého prstíku MMF. Ukrajinský ministr financí navrhuje zaujmout ke střadatelům velice podobný přístup jako Kypr s vnitřním vykoupením bank z jejich vkladů. UKRAJINA NAVRHUJE NOVOU DAŇ NA VKLADY PŘESAHUJÍCÍ 100 000 HŘIVEN NÁVRH UKRAJINSKÉ DANĚ BUDE OBSAHOVAT 1,5% ZE VŠECH VKLADŮ


Tohle vypadá na opatření zkonstruované ke stabilizaci rozpočtu pro potenciální vyjednávání s MMF a perfektně to zapadá do toho, co MMF neustále naznačuje, že by mělo přijít jako další krok u mnoha národů.

To navíc ke zprávám z minulého týdne, že se uvažuje o 25% „dani“ z vkladů…

Od Tax News:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajinský parlament má uvážit koncept zákona, který by zakázal bankovní vklady v cizích měnách a zavedl 25% daň z úroků z vkladů v bankách a dalších finančních institucích za podmínek, kdy je obdržený úrok vyšší než o 5% než úroková míra stanovená Ukrajinskou národní bankou.

Navržené dodatky k zákonům o bankách a daních předložil Jevhen Sihal, který je členem v této zemi vládní Strany regionů. Ve vysvětlující nótě předložené s touto předlohou argumentuje, že vyšší daňová sazba povzbudí spotřebitele k výdajům, sníží náklady na podnikatelské půjčky a poskytne penzijnímu fondu země dodatečné financování. Sihal rovněž vysvětlil, že jeho daňový návrh je založen na zkušenostech z Ruské federace.

Sihalovy návrhy spojily v opozici Národní banku Ukrajiny (NBU) a Komunistickou stranu této země. NBU citovali, jak uvádí, že má obavy o politizaci ekonomických otázek, a že její politikou je v souladu s mezinárodními praktikami zvyšování báze bankovních vkladů, zatímco komunistický vůdce Petro Simoněnko poukázal, že vlastníci velkých vkladů jednoduše své peníze přemístí do zahraničí a dani se vyhnou. [/quote]

Předpokládáme, že zrovna tak jako u Kypru, velké peníze už z baráku utekly a zůstane to na malých podničcích a obyčejném človíčkovi, aby na svých bedrech nesl účet dle požadavků MMF (pro dobro země), aby se sehnaly peníze na vykoupení z dluhů.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com