Během posledního roku se Turecko potichoučku stalo zářný příkladem toho, co se děje, když před tím uznávaná země „rozvinutého světa“ nejdříve pomalu klesá do stavu banánové republiky, než pak do ní rychle upadne. Poslední aktualizace o tom, že ji president této země Tayyip Erdogan postupně přeměnil ve své vlastní léno, byla ve zprávách o konverzi této země na plnocenný policejní stát: jen si vzpomeňte, že před měsícem jsme referovali, že parlament schválil bezpečnostní zákony, „které policii umožňují, aby prováděla prohlídky a zatýkání bez předchozího soudního příkazu a používala střelných zbraní proti militantům.


Tento zákon kromě toho zmocnil vládou jmenované guvernéry, aby policii či polovojenským silám nařizovali provádění prohlídek a zadržování podezřelých až na 48 hodin bez bezprostředního soudního příkazu, jak hlásí státem vedená agentura Anadolu.“ Nebo jak z knihy pro nadšence komičnosti o státě, v němž se z řetězu utrhl Soudce Strašlivák.

A s tím, jak mají teď turečtí vynucovatelé zákona zelenou, aby zadrželi kohokoliv z jakéhokoliv důvodu, tak bylo nevyhnutelně jen otázkou času, že přijde další razie, a to na svobodu slova.

Přes noc se nám dostalo živého příkladu tím, jak byla universitní studentka v jižním Turecku odsouzena k jednomu roku podmíněně za retweetnutí satirického článku o guvernérovi ze Zaytungu z tureckého portálu satiricky fiktivních zpráv, jak o tom referoval deník Comhurieyet.

Podle Hurriyetu „soud v jižní provincii Adna odsoudil Meral Tucali, studující ve druhém ročníku fakulty sociologie na universitě Anadolu v centrální provincii Analtolie v Eskisehiru, k jednomu roku vězení za retweetnutí článku o bývalém guvernérovi Adany Hüseyin Avni Cosovi, který dělal celonárodně titulky v novinách, když ho v listopadu 2013 zachytili na kameru, jak vztekle protestujícímu nadává do „gavata“ – nahrubo přeloženo „pasáka“.

A tak zatímco Američané lamentují nad úpadkem dodržování práv plynoucích z prvního dodatku, tak mějte na paměti, že situace se vždy může nejdříve jen zhoršovat, než upadne plně do stavu Banánové republiky.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz