G-8(-1) si jasně dělá starosti z výsledků víkendového referenda na Krymu a Rusko odsuzuje (a hrozí mu) zatím neostřejšími formulacemi: G-7 APELUJE NA RUSKO, ABY ‘DE-ESKALOVALO KONFLIKT NA KRYMU’ RUSKÁ ANEXE KRYMU BY PORUŠILA CHARTU OSN: G-7 G-7 APELUJE NA RUSKO, ABY ZASTAVILO PODPORU PRO KRYMSKÉ REFERENDUM G-7 ŘÍKÁ, ŽE NEUZNÁ VÝSLEDEK KRYMSKÉHO REFERENDA ‘ZANECHTE ÚSILÍ O ZMĚNU’ STATUTU KRYMU, ŘÍKÁ G-7 RUSKU


G-7 ŘÍKÁ, ŽE ANEXE KRYMU BUDE MÍT ‘HROZNÉ DŮSLEDKY’

Pak, po těchto hrozbách, na Rusko apeluje, aby dovolilo vstup pozorovatelům do země a zahájilo rozhovory s ukrajinskou vládou (která se už zjevně Krymu vzdala). K tomuto dochází spolu s tím, jak ukrajinský premiér přiletěl na návštěvu za Obamou do DC.

Od PTI:

[quote align="center" color="#999999"]

Skupina sedmi nejrozvinutějších ekonomik na Rusko apeluje, aby zastavilo úsilí o „anexi“ Krymského regionu Ukrajiny, řekl dnes president Evropské komise José Manuel Barroso.

Vůdci G7, šéf Evropské rady Hermann Van Rompuy „a já budeme v nové deklaraci apelovat na Rusko, aby zanechalo veškerého úsilí o anexi ukrajinské autonomní republiky Krym,“ uvedl Barroso ve sdělení na tweetu.

„Spolu s dalšími vůdci G7 jsme Van Rompuy a já tyto akce za EU ostře a jednoznačně odsoudili,“ řekl Barroso.

Tamní pro-ruští vůdci na neděli zorganizovali referendum, zda se Krym chce připojit k Rusku, s tím, že většina očekávání je takových, že hlasování, pokud k němu dojde, se velkou většinou vysloví pro.

Barroso řekl, že toto referendum je ilegální a volal po okamžitých krocích k de-eskalaci situace.

„Jakýkoliv pokus o poskytnutí legitimity referendu na Krymu je v rozporu s ukrajinskou ústavou a s mezinárodním právem a je zcela jasně ilegální,“ řekl .

„Pokud během několika následujících dnů nezačnou smysluplná vyjednávání a nevznikne z nich v omezeném časovém rámci výsledek, vyvolá to dodatečná opatření,“ dodal.

K oznámení G7 dojde spolu s tím, jak dočasný ukrajinský ministerský předseda Arsenij Jacenjuk směřuje na rozhovory s americkým presidentem Barackem Obamou, a s tím jak se vrší tlaky na více sankcí vůči Moskvě.[/quote]

Spolu s tím, jak se eskaluje napětí, tak dále padá německý burzovní DAX a kurzový index EURUSD proráží 1,39, jelikož to vypadá, že Čína dále diverzifikuje své rezervy zahraničních měn útěkem od USD a toky zahraničního kapitálu se uchylují do švýcarského bezpečí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com