Ač největší strategickou zprávou dne je to, že Krymský parlament hlasoval o připojení k Rusku s tím, že referendum o tom proběhne během pár dnů, spolu s kolapsem lobby za sankce proti Rusku s tím, že Německo a další dostali z představy bojkotu ruského zboží husí kůži, taktický vývoj této situace i tak pokračuje. Na okraj: během dneška, tj. ve čtvrtek, byl vůdce nejnezdolnějšího hnutí pro-moskevských protestů na východní Ukrajině zatčen u sebe doma ve městě Doněck, řekl žurnalista Reuters, který byl při této razii s policií. Kolem 10 členů bezpečnostní služby SBU zatklo Pavla Gubareva v jeho bytě v pětipatrovém paneláku ze sovětské éry v tomto východním městě kvůli obvinění z „narušování územní celistvosti a nezávislosti státu.“ Odpor nekladl.


Doněcký byznysmen Gubarev vedl protesty, které blokovaly budovu regionální administrativy, a vztyčily ruskou vlajku, dokud nebyly ve čtvrtek vyklizeny. Provolal se „lidovým guvernérem“ a dožadoval se, aby zákonodárci přerušili vazby s Kyjevem a dali mu na starosti policejní síly.

Takže jestli Rusko potřebovalo ještě další záminku, aby mohlo tvrdit, že dochází k represím pro-ruských osob, tak mu Kyjev s radostí vyhověl.

Možná, že tohle vysvětluje, proč, jak hlásí Bloomberg, ruská vojska omezují přístup ukrajinských pohraničních vojsk k budovám hraničních přechodů, uvádí na své webové stránce pohraniční služba. Bloomberg cituje ukrajinské prohlášení, jak říká, že ruská vojska dala ultimátum naléhající na ukrajinská pohraniční vojska, aby se odsunula a přidala se ke straně krymské vlády. K zablokovaným přechodům patří ty u Massandry a Jevpatorie.

A nějaké další zprávy o obnovené eskalaci: také podle Bloomberg ruská vojska potopila v Černém moři u Donuzlavu loď Očakov u východního pobřeží Krymského poloostrova. Tímto je nyní zablokován průchod do jezera Donuzlav a ukrajinské námořní lodě, jsou uvnitř tohoto jezera zablokována. Bloomberg to citoval v prohlášení ministerstva obrany.

Pořád si ještě myslíte, že to Putin de-eskaluje?

Tady je ale pointa:

  • RUSKÉ MINISTERSTVO ZAHRANIČÍ V REAKCI NA “FIKCE PRESIDENTA PUTINA” OD AMERICKÉHO MINISTERSTVA ZAHRANIČÍ ŘÍKÁ, ŽE WASHINGTON NENÍ SCHOPEN UNÉST, ŽE SITUACE NA UKRAJINĚ SE NEVYVÍJÍ TAK, JAK TO OD NÍ OČEKÁVALI.

Proto plně očekáváme, že John Kerry udělá nějaká prázdné hrozby dne a vykřikne je.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com