V sobotu v jenom jednom z nejsmrtelnějších teroristických činů, jaké v Číně z poslední doby pamatují, skupina deseti nože třímajících atentátníků zaútočila na cestující na železničním nádraží Kunming v jihozápadní části země, přičemž zabili nejméně 29 lidí a zranili jich 130. Také policie čtyři z útočníků zastřelila a jednu útočnici chytila. Těch dalších pět je podle zpráv na útěku. Státní vysílání CCTV uvedlo, že mezi útočníky byly dvě ženy, jednu policie zabila a tu druhou chytila.


Činitelé místní vlády Kunmingu říkají, že důkazy na místě poukazují na separatisty z odbojného čínského regionu Xinjinag, a že šlo o to, co nazývají „organizovaným, předem připraveným násilným teroristickým útokem.“ Čínský státní mediální kanál Xinhua cituje domácího bezpečnostního čínského činitele Meng Jianzhu, jak přísahá útočníkům „krutý trest podle zákona.“ Tyto komentáře se později odrazily u presidenta Xi Jinpinga, který je rovněž šéfem čínské bezpečnostní komise. Global Times hlásí, že Xi požádal, aby „prosazovatelé zákona rozdrtili násilné teroristické aktivity ve všech formách.“ Rovněž si všímá, že generální tajemník OSN Bank Ki Moon vyjádřil naději, že „ti odpovědní stanou před spravedlností.“

Tento útok následuje po incidentu z loňského října na náměstí Tianmen, při němž muž najel se svým SUV, v němž vezl svou manželku a matku, do davu a zapálil ho. Při tomto útoku zabil pět lidí a 40 jich zranil, čímž národ hluboce šokoval. Peking řekl, že tento útok byl prací Východoturkestánského islamistického hnutí (ETIM). President Americké asociace Ujgurů Alim Seytoff, který loni mluvil s tímto diplomatem, tohle tvrzení zavrhl a zpochybňoval, že by nějaké ETIM vůbec existovalo. Skupiny Ujgurských práv obecně zamítají tvrzení, že za nedávnými násilnostmi by byli Ujgurští separatisté.

Sobotní útok přichází před výročním zasedáním čínského parlamentu ve středu, v době, kdy je bezpečnost zvláště přísná. Čínští činitelé mají potíže držet násilnosti v Xinjinagu v mezích, tam se místní Ujguři bouří proti přítomnosti rostoucího množství Hanských Číňanů, náboženským represím a tvrdé ruce bezpečnosti. Až donedávna se však incidenty omezovaly převážně do Xinjinagu samotného. Pokud je útok z Kunmingu spojen s Xingjangem, tak by to představovalo eskalaci potíží Pekingu s tímto regionem s tím, že násilnosti se teď rozšiřují i do dalších částí Číny. Kunming je v provincii Yunnan, která před tím nebývala spojována s teroristickými incidenty.

Oběti útoku z Kunmingu říkají, že útočníci oblečení v černém vpadli na nádraží a začali podřezávat náhodně vybrané. Fotky ukazují podlahu nádraží potřísněnou krví a s poházenými zavazadly i se zdravotním personálem, ošetřujícím raněné. Někteří očití svědci řekli, že útočníci nesli více sečných zbraní, zatímco další hlásí, že útočníci své oběti probodávali vícekrát.

Regionální vláda v Xinjiangu minulý měsíc oznámila, že na rok 2014 zdvojnásobí protiteroristický rozpočet.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thediplomat.com