Člen vojenského personálu, o němž se věří, že jsou to ruští vojáci ve službě, stojí na stráži před územím ukrajinské vojenské jednotky ve vesnici Perevalnoje u Simferopolu na Krymu: Reuters V napjaté přetahovačce s USA a s Evropou, která vypukla po pro-Západní revoluci na Ukrajině, Čína podpořila Rusko. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov diskutoval o rozvíjející se krizi u jejich jižního souseda při telefonické konverzaci se svým čínským protějškem Wang Yi.


„Ministři zahraničí obou zemí si vyměnili názory na situaci na Ukrajině. Povšimli si shody postojů k této věci,“ řek mluvčí ruského ministerstva hlásila zpravodajská agentura Itar-Tass.

Tento telefonní hovor přišel poté, co partneři Ruska v G8, včetně USA a Británie, odsoudili rozhodnutí Kremlu o vyslání vojsk na Krym, údajně k ochraně tam žijících etnických Rusů před radikály a extremisty.

Čínská státní zpravodajská agentura Xinhua obvinila západní mocnosti, že přijaly ve vztahu k Rusku myšlení ve stylu Studené války ve snaze Moskvu izolovat v době, kdy je vysoce zapotřebí zprostředkování, aby se dosáhlo diplomatického řešení krize na Krymu.

„Na základě faktu, že Rusko a Ukrajina mají hluboké kulturní, historické a ekonomické vazby, je čas, aby Západní mocnosti opustily své myšlení ze Studené války. Přestaňte s pokusy o vylučování Ruska z politické krize, v níž se mu nedaří dělat prostředníka, a respektujte unikátní ruskou roli v mapování budoucnosti Ukrajiny,“ napsal Xinhua ve své úvaze.

Svržený ukrajinský president Viktor Janukovič s čínským presidentem Xi Jinpingem loni v prosinci v Pekingu. Reuters

„Zrovna teď by měl Západ více oceňovat to, co může Rusko udělat pro vyřešení krize na Ukrajině. Vzhledem k historickému a kulturnímu vlivu Ruska v této zemi, je Kreml kouskem této politické skládačky, který v ní nemůže chybět.“

Nová ukrajinská vláda Rusko obvinila z vyhlášení války tím, že údajně vyslalo tisíce příslušníků vojenského personálu na Krymský poloostrov, kde už má velkou námořní základnu.

Ruský parlament minulý týden zmocnil presidenta Vladimira Putina k použití vojenské síly k ochraně ruských zájmů po celé Ukrajině.

Pisatel této úvahy v Xinhua Lu Yu tento krok označil za „pochopitelný“.

„Je zcela pochopitelné, když Putin řekl, že si jeho země vyhrazuje právo chránit své zájmy a rusky mluvící obyvatele Ukrajiny,“ napsal Lu.

„Krym je multietnický region požívající autonomie poté, co Ukrajina získala nezávislost na Sovětském svazu v srpnu 1991. Podle ukrajinského sčítání lidu v roce 2001 58,3 krymského obyvatelstva jsou etničtí Rusové a většina z nich má i ruské pasy.“

(AKTUALIZACE 12:17 GMT): Čínské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení objasňující jeho postoj.

„Čína je věrná svým vlastním diplomatickým principům a základním pravidlům mezinárodních vztahů, které byly uplatněny i v záležitosti Ukrajiny,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Qin Gang.

„Mezi tím jsme vzali v úvahu i historické a současné faktory ukrajinské záležitosti.“

Umberto Bacchi

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: ibtimes.co.uk