Sedm předních zemí světa odsoudilo ve společném prohlášení akce Ruska vůči Ukrajině a zrušilo přípravy na summit G8, který se měl konat letos v červnu v Soči. „My, lídři Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a USA a také prezident Rady Evropy a prezident Evropské komise společně odsuzujeme zjevné porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny Ruskou federací“, praví se v prohlášení. Dále se v něm zdůrazňuje, že příprava na summit G8 byla prozatím zastavena. Před tím už Německo prohlásilo, že přes to nepokládá vyloučení Ruska z G8 za účelné.


 

Putin souhlasil s návrhem Merkelové týkajícím se Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou s vytvořením skupiny pod záštitou OBSE, která bude vyšetřovat situaci na Krymu, oznámil zástupce německé vlády Georg Streiter.

Podle jeho slov souhlasil Putin se zahájením politického dialogu o řešení situace na Krymu. Jak bude tato skupina fungovat a kdy začne fungovat, o tom se neinformuje.

 

USA jsou ochotny financovat překonání krize na Ukrajině

USA poskytnou Ukrajině maximální finanční pomoc, aby mohla překonat ekonomickou krizi. V neděli to oznámil ministr financí Spojených států Jack Lew.

Ministr doporučil Kyjevu, aby usiloval o podporu MMF, ujistil ho ale, že Washington je současně ochoten pomáhat Ukrajině v rámci dvoustranných programů a rovněž i prostřednictvím jiných velkých světových finančních organizací.

„Spojené státy jsou ochotny pracovat jak ve dvoustranném, tak i mnohostranném režimu, aby mohla být Ukrajině zajištěna taková pomoc, jakou potřebuje“, potvrdil americký ministr financí.

Zdroj: czech.ruvr.ru