Pamatujete na tu (směšnou) dohodu, která byla podepsána před necelými 24 hodinami a zaručovaly se za ni všechny evropské státy, a ta vytyčovala příští zákonné presidentské volby na někdy mezi zářím a říjnem? To je dobrý čas. Ukrajinský parlament 328 hlasy z 450 křesel hlasoval ve prospěch rozhodnutí o sesazení presidenta Viktora Janukoviče. „Janukovič se ilegálním způsobem vyhnul splnění svých ústavních povinností,“ řekl před hlasováním ve sněmovně Turčinov. Rusové nad tím nejásají, takže Siluanov vyhlásil, že tyto akce „představují přímou hrozbu ukrajinské suverenitě a ústavnímu pořádku.“


  • UKRAJINSKÝ PARLAMENT HLASOVAL ZA SESAZENÍ PRESIDENTA JANUKOVIČE
  • UKRAJINSKÝ PARLAMENT HLASOVAL ZA VYPSÁNÍ PŘEDČASNÝCH VOLEB NA 25. KVĚTEN

Jak varuje Martin Armstrong:

[quote align="center" color="#999999"]

Věřím, že tento národ to přežije jako rozdělený, jelikož teď už je tam příliš rozhořčení, aby se to jednoduše nechalo být a šlo se dál. Rozdělte Ukrajinu podél historických jazykových zlomových linií, a je tu šance na uklidnění situace. Jinak se to rozhoří a strhne to s sebou ostatní.

Můj postoj je s tím v souladu – VŠECHNY vlády jsou jen nezbytným zlem. Těm by se nikdo nemělo dovolit mít takovou moc nad lidmi, aby ji mohli také zneužít k tomu, aby u té moci zůstaly. Nezáleží na formě vlády – všechny jsou stejné.[/quote]

Takže to vypadá, že jsme se přiblížili k rozdělení národa…

Mapa: Procento obyvatelstva hlásícího se k ruštině jako k mateřštině.

Podle mínění množství západních žurnalistů byla včerejší „dohoda“ o reformě ústavy, vypsání nových voleb asi do 10 měsíců a obecně všeho ‚udržení v chodu‘ vítězstvím, avšak dnes ráno je jasné, že se změnilo jen velmi málo.

  • JANUKOVIČ ŘÍKÁ, ŽE UKRAJINU NEOPUSTÍ, ANI NEREZIGNUJE: INTERFAX

Pozdě v noci ukrajinského času (uprostřed tzv. hrozeb) president Janukovič (a někteří z jeho klíčových poradců) uprchli z Kyjeva a zamířil do východních částí země. Pak po pověstech, že rezignuje, vystoupil v televizním projevu, že to neudělá, a že pro-EU síly zrežírovaly „puč“. Po tom tento ztrápený národ zůstal stejně rozdělený, jako byl, i do budoucna, jelikož protestující převzali zpětně kontrolu nad Kyjevem.

Rusové nad tím nejásají a obviňují extremisty, že ohrožují pořádek.

  • RUSKO NALÉHÁ NA NĚMECKO, POLSKO A FRANCII, ABY UPLATNILY VLIV NA UKRAJINSKOU OPOZICI
  • RUSKO ŘÍKÁ, ŽE UKRAJINSKÁ OPOZICE SE ZŘEKLA PLNĚNÍ SVÝCH ZÁVAZKŮ
  • RUSKO ŘÍKÁ, ŽE UKRAJINSKÁ OPOZICE OHROŽUJE SUVERENITU A ŘÁD
  • RUSKO ŘÍKÁ, ŽE UKRAJINSKÁ OPOZICE ‘JE POD VEDENÍM EXTREMISTŮ’

Vláda v jeho nepřítomnosti přijala kroky:

  • MLUVČÍ UKRAJINSKÉHO PARLAMENTU TURČINOV PROMLUVIL VE SNĚMOVNĚ
  • UKRAJINSKÝ PARLAMENT HLASOVAL O SESAZENÍ PRESIDENTA JANUKOVIČE
  • UKRAJINSKÝ PARLAMENT HLASOVAL O VYPSÁNÍ PŘEDČASNÝCH VOLEB NA 25. KVĚTNA
  • UKRAJINSKÝ PARLAMENT HLASOVAL ZA SESAZENÍ PRESIDENTA 328 HLASY Z 450

Putin nad tím nejásá:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský ministr zahraničí v sobotu ukrajinskou opozici obvinil ze zřeknutí se plnění mírové dohody za svoji stranu, jejímž záměrem bylo ukončit národně politickou krizi a naléhal na Západní zprostředkovatele, aby intervenovali.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov volal svým německým, francouzským a polským protějškům, kteří pomohli domluvit páteční dohodu mezi ukrajinským presidentem Viktorem Janukovičem a opozicí. Janukovič souhlasil s vypsáním předčasných voleb tento podzim a s odevzáním mnoha svých pravomocí, ale přívrženci opozice stejně dále tlačili na jeho okamžité odstavení.

Ruské ministerstvo zahraničí řeklo, že Lavrov naléhal na své protějšky, aby použili svého vlivu na ukrajinskou opozici, o níž řekl, že „nejenže se zřekla plnění všech svých závazků, ale nadále pod vlivem ozbrojených extremistů a výtržníků přednášela nové požadavky.“

Jejich akce „představují přímou hrozbu ukrajinské suverenitě a ústavnímu řádu,“ řekl.[/quote]

Od WSJ,

Od dohody k útěku…

  • JANUKOVIČ ŘÍKÁ, ŽE NĚKTEŘÍ ČLENOVÉ STRANY ZRÁDNĚ DEZEROVALI: UBR TV

V sobotu se vládní úřady rozsypaly a přenechaly kontrolu nad středem města protestujícím. President Viktor Janukovič opustil hlavní město a odjel do rusky mluvícího východního města a řekl, že bude pracovat na tom, aby zabránil rozdělení země.

V televizním interview v sobotu odpoledne v Charkově, kde shromáždil rusky mluvící příznivce, pan Janukovič odsoudil události v Kyjevě jako „puč“, ze kterého obvinil „bandity“. Řekl, že neodstoupil a přísahal, že zůstane v zemi. Řekl, že dnešní rozhodnutí parlamentu jsou „ilegální“ a že je odmítá podepsat. Když se ho ptali na jeho plány, řekl, že bude cestovat po rusky mluvícím jihu a východě země, „které jsou v tomto okamžiku méně nebezpečné.“

Opoziční vůdce Vitalij Kličko už před tím, když se z centra města v sobotu stáhla policie, apeloval na parlament, aby hlasoval za sesazení pana Janukoviče a za vyhlášení presidentských voleb na květen.

Vůdkyně ukrajinské opozice a bývalá ministerská předsedkyně Julia Tymošenko má být podle očekávání během hodin propuštěna z vězení, říká mluvčí opozice.

Armáda řekla, že se do toho nezapojí…

  • UKRAJINSKÁ VOJSKA A MINISTERSTVO OBRANY ‚ZŮSTÁVAJÍ VĚRNÉ LIDU‘
  • UKRAJINSKÝ MINISTR OBRANY: ARMÁDA SE DO VLÁDNÍHO KONFLIKTU NEBUDE PLÉST

Vůdci opozice podepsali v pátek s panem Janukovičem mírovou dohodu poté, co byly při srážkách mezi protestujícími a policií zabity tucty lidí. Dohoda předpokládala sdílení moci a presidentské volby do konce roku. Protestující však nebyli spokojeni a volali po jeho okamžitém svržení.

V sobotu v Kyjevě převzaly bezpečnost vládních budov dobrovolnické bezpečnostní brigády z protestujících a žurnalisté hlásili, že asi 300 lidí vstoupilo bez odporu do honosné předměstské rezidence pana Janukoviče.

Opoziční vůdce Oleh Tjahňibok apeloval na parlament, aby přijal rezoluci apelující na policii a „sebeobranné“ síly protestujících, aby spolupracovaly k zabránění loupežím v Kyjevě a v dalších městech.

Před ústředím kyjevské ukrajinské bezpečnostní služby stáli v civilu odění muži se sluchátky na rozích do ulice a sledovali procházející. Neřekli, pro koho pracují.

Vypadalo to, že ta bezpečnostní služba by proti těm náklaďákům plným aktivistů s baseballovými pálkami, které projížděly ulicemi Kyjeva, neměla žádnou šanci. Ve vnitřní hale a na parkovišti této budovy se v rozích kupily požární hadice a hasicí přístroje.

Ministerstvo vnitra v prohlášení uvedlo, že „slouží pouze ukrajinskému lidu a plně sdílí touhu občanů po okamžité změně.“ Apelovalo na spolupráci všech stran k zajištění veřejného pořádku.

Vytvořilo se mocenské vakuum…

Opoziční zákonodárci v parlamentu volali uprostřed obav z mocenského vakua po klidu a apelovali na státní činitele a náboženské a občanské vůdce, aby spolupracovali na zajištění pořádku.

Mluvčí parlamentu Volodimir Rybak, blízký spojenec pana Janukoviče, v sobotu podal svou rezignaci. Zákonodárci k jeho náhradě zvolili vůdce opozice Olexandra Turčinova. Není okamžitě jasné, zda by se opozici mohlo povést nashromáždit dostatek hlasů k odhlasování sesazení pana Janukoviče.

Evropská unie je připravena Ukrajině nabídnout finanční pomoc, řekl president Evropské komise José Manuel Barroso.

„Pokud je na Ukrajině vláda, která má na mysli reformu, tak bude spolupracovat s mezinárodní komunitou a mezinárodní finanční instituce pak Ukrajinu podpoří,“ řekl pan Barroso německým novinám „Welt am Sonntag.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com