Zahraniční kupci nalákaní propadem libry hledají možnost, jak se levně uchytit v britských firmách, čímž od britského odhlasování odchodu z Evropské unie zajišťují neustálý příliv investic navzdory očekáváním o vyschnutí toku fúzí a akvizicí. Od 23. června bylo podle dat Thomson Reuters uzavřeno zahraničními společnostmi s britskými firmami téměř 60 transakcí v celkové hodnotě 34,5 miliardy $ v porovnání se 79 transakcemi o hodnotě 4,3 miliardy dolarů v měsíci předcházejícím hlasování.


V této aktivitě vede japonská skupina SoftBank s 32 miliardami $ zátahem na podnik konstrukce čipů ARM Holdings – čímž byla popřena varování, že takové obchody na dlouho vyschnou, jestli Británie podpoří Brexit, jelikož vznikne nejistota spojená s riziky pro ekonomiku a s přístupy na jednotný trh EU.

Seznam převzetí britských podniků by po létu mohl vzrůst, tvrdí bankéři, kteří říkají, že pracují na možných nabídkách v zastoupení zahraničních firem zajímajících se o britské podniky.

Obchody SoftBank vláda přivítala jako projev ekonomické odolnosti Británie a přiměly novou ministerskou předsedkyni Theresu May k prohlášení, že „země se otvírá businessu.“

Ale akviziční bankéři říkají, že některé z nákupů po tomto hlasování mají spíše co dělat s relativně nízkým oceněním britských společností vzhledem ke směnným kurzům, než s tím, že by byly taženy důvěrou v britskou ekonomiku.

Sterling postihl na trhu propad kvůli obavám po odhlasování Brexitu 23. června, takže po hlasování spadl na 31 leté minimum.

„To je jasně nákupní příležitost,“ řekl Ben Ward, šéf britské korporátní právní firmy Herbert Smith Freehills. „Lidé se silnými měnami – dolar, remminbi, jen – se bezpochyby budou zajímat o akvizice zdravých aktiv denominovaných v sterlingách.“

Od referenda došlo k tuctům dalších obchodů.

Např. 13. července souhlasil jihoafrický maloobchod, že zaplatí téměř 600 milionů liber za řetězec zlevněného zboží Poudland sídlící v Británii.

K tomu došlo den poté, co AMC Entertainment Holdings – americká společnost, jejímž majoritním vlastníkem je čínský konglomerát  – řekl, že koupí v Londýně sídlící Odeon & UCI Cinemas Group, aby tak vytvořil největšího kinematografického operátora na světě, což je obchod o hodnotě asi 921 milionů liber.

Ve čtvrtek chňapla čínská Fosun International po anglickém fotbalovém klubu Wolverhampton Wander.

 

OBRANA PŘED NÁJEZDY

Někteří akviziční bankéři v Londýně říkají, že úzce spolupracují s britskými společnostmi, které se cítí být zranitelné nepřátelskými nabídkami od zahraničních nákupčích se spoustou hotovosti v oborech jako letectví, bytová výstavba a maloobchod. Jiní říkají, že se pokouší získat poradní mandát ve firmách, na které se pohlíží jako potenciální cíle zahraničních převzetí.

„Pomáháme svým britským klientům promyslet, jaká je v současném prostředí skutečná objektivní hodnota jejich podniků a ochránit je před nechtěnou oportunistickou situací, kdy se je budou snažit zalevno koupit mezinárodních rivalové,“ řekl Hernam Cristena, spolu-šéf globálních akvizic u JPMorgan.

Americké a asijské konglomeráty stupňují úsilí o zajištění dobrých kaufů, jaké už desítky let nikdo neviděl, říkají zdroje.

Někteří najímají banky, aby obnovily obchody, které byly v posledních letech zrušeny kvůli neshodám o cenu.