Írán dokončil stavbu radaru Sepehr (Obloha) s dosahem 2500 km a doufá, že tento kosmický systém v nadcházejících měsících nasadí a vystřelí, oznámil v neděli vyšší velitel. „Doufáme, že budeme moci větší část kosmického radarového systému Sepehr vystřelit do konce příštího (íránského) roku (od 21 března 2014 do 20 března 2015),“ řekl FNA brigádní generál Farzad Esmayeeli velitel protiletecké základny Khatam ol-Anbia. „Když vystřelíme kosmický radar Sepehr, budeme moci včas informovat naše plavidla o vzdálených hrozbách a monitorovat a zjišťovat hrozby, než budou nasazeny do akce, a zahajovat tudíž naši obranu ve velké hloubce a ve velké vzdálenosti od našich hranic,“ dodal.


Esmayeeli vyzdvihl nesmírné úsilí íránských inženýrů a techniků při vypuštění radarového systému Sepehr, na který se nahlíží jako na hi-tech produkt.

V odpovídajících poznámkách v únoru 2013 řekl bývalý íránský ministr obrany brigádní generál Ahmad Vahidi, že Írán plánuje vývoj i jiných radarových systémů schopných detekce ze satelitů.

Vahidi v té době promlouvající na druhé konferenci o systémech radarových technologií v Teheránu a řekl, že Írán učinil „skok“ v oboru konstrukce a vývoje radarů.

„Dnes dosahujeme v mnoha polích mnoha úspěchů. Radary s dosahem 500 až 700 km se už vyrábí a výroba radarových systémů s dosahem 1 000 až 3 000 km už probíhá,“ vysvětloval Vahidi.

Dodal, že Írán zkouší vyvinout radarové systémy k detekci satelitů a řekl, že aby toho dosáhli, jsou radarové systémy propojeny do fázového uspořádání k pokrytí nesmírně velkých dosahů a k detekci a sledování satelitů.

Íránští činitelé oznámili, že tato země dosáhla v produkci radarových systémů na různých frekvencích a s různým dosahem už soběstačnosti.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca