Portugalské noviny referovaly o objevu nesmírně velké podmořské pyramidy, která byla objevena u Diocleciano Silva mezi ostrovy São Miguel a Terceira v portugalských Azorech. Tvrdí, že ta struktura je perfektně čtvercová a orientovaná podle význačných bodů. Současné odhady za využití digitálních technologií GPS uvádí výšku na 60 metrů a půdorys na 8000 čtverečních metrů.


V současnosti připadl úkol analyzovat data, aby se určilo, zda je tato struktura lidským výtvorem, portugalskému Hydrografickému institutu Námořnictva.

„Ta pyramida má perfektní tvar a je zjevně orientována podle význačných bodů,“ řekl Silva místním novinám Diário Insular.

Pyramida byla nalezena v oblasti uprostřed Atlantiku, která je asi tak 20 000 let pod vodou. To uvažujeme o časech poslední doby ledové, kdy zalednění tálo už asi 2000 let po jejím vrcholu, takže za postavení té pyramidy by musela odpovídat nějaká civilizace, lidská či jiná, která tam byla někdy před tou dobou ledovou.

Ač Portugalské námořnictvo stále ještě neurčilo její původ, mnozí by mohli vznášet otázku, proč to nebylo ohlášeno už dříve, než koncem roku 2012. Vždyť NOAA, která v oblasti této pyramidy studovala vulkanickou aktivitu, by tuto pyramidu měla pomocí sonarových obrazů dávno objevit, jelikož tato oblast bývala kvůli vulkanické aktivitě hodně studována.

Buď si jí NOAA ještě nevšimla, nebo skrývají, co našli, nebo ta pyramida ještě neexistovala. Ta poslední teorie ale nevypadá vzhledem k autenticitě objevů pravděpodobně.

Vpravo: Skutečná pyramida, jak ji naskenovalo high-tech zařízení.

Jako další podpora myšlence, že tu pyramidu mohla postavit jiná civilizace, archeologové z Portugalské společnosti pro archeologický výzkum nedávno na ostrově Pico objevili doklady podporující jejich domněnku, že lidé v Azorské oblasti existovali už před příchodem Portugalců před tisícovkami let. Až dodnes totiž nikdo ještě nevysvětlil, kdo na těchto ostrovech vytvořil zde objevené skalní umění.

Postavila tuto pyramidy nějaká civilizace existující už před Portugalci? Je možné, aby nebyla vytvořená člověkem?

Je tohle potopený kontinent Atlantis?

Zde je pro ty, kdo by si přáli podívat se na autenticitu těchto tvrzení, portugalské zpravodajství s anglickými titulky: