Poznámka redakce Global Research: Při vyšetřování věrohodnosti zpravodajských kanálů jako New York Times a Guardian je na místě využít kritickou analýzu zmíněnou v tomto článku. Pro čtenáře je důležité všimnout si faktu, že dochází k rostoucímu uznání, že tisk jak ve Spojených státech, tak ve Spojeném království není tak svobodný, jak jej líčí. Podle nové zprávy od Reportérů bez hranic v roce 2013 docházelo ve Spojených státech k výrazné erozi svobody tisku. Po roce útoků na vynašeče a digitální žurnalisty a po odhaleních o masovém špehování se Spojené státy propadly o 13 příček ve skupině globální svobody tisku na 46 místo.


Reportéři bez hranic napsali, že USA za uplynulý rok potkal „jeden z nejvýraznějších úpadků.“ Také Spojené království, jehož neustávající kampaň za kriminalizaci reportérů Guardian a zastrašování žurnalistů, která vyvolávala hlavní titulky po celém světě, se propadlo o tři příčky na 33 místo. * USA se propadly o tolik příček jako Paraguay, „kde vzrůstají tlaky na žurnalisty, aby se podrobovali sebe-cenzuře.“

Autoři s odkazy na agresivní vyšetřování vynašečů ministerstvem spravedlnosti včetně jejich tajného zachycování záznamů telefonu Associated Press píší, že „svoboda informací je také často obětována kvůli přehnaně rozšířeným a svévolně interpretovaným potřebám národní bezpečnosti, což znamená znepokojivý ústup od demokratických praktik. V důsledku toho investigativní žurnalismus často trpí.“

S hrozbami při sběru zpráv se v USA potýkají jak dlouho zavedení žurnalisté jako národně bezpečnostní reportér New York Times James Risen, kterému hrozí vězení za odmítnutí odhalit zdroje, tak netradiční digitální žurnalisté jako Barrett Brown.

Brown je žurnalista na volné noze, který rozsáhle referuje o soukromých zpravodajských firmách a o vládních kontraktorech. Tomu teď hrozí více než 100 let ve vězení za vystavení ukradených dokumentů jako součásti jeho reportáží, i když do skutečné krádeže nijak zapojen nebyl.

Nový úpadek svobody tisku ve Spojených státech přichází v patách nové a nebezpečné kampani proti Glennu Greenwaldovi a dalším žurnalistům, kteří referovali o dokumentech uniklých přes bývalého kontraktora NSA Edwarda Snowdena.

Vysoce postavení členové zpravodajské komunity i členové Kongresu v posledních týdnech volali po tom, aby žurnalističtí „komplicové“ se Snowdenem při únicích od NSA byli obviněni z překupnictví ukradeného zboží. A jak poukazuje Trevor Timm z Nadace svobody tisku, tak tyto komentáře jsou jen posledními z dlouhé řady už trvajících útoků.

V roce 2012 po sériích zatčení vysoce profilovaných žurnalistů při protestech Okupace se Spojené státy v Indexu světové svobody tisku Reportérů bez hranic propadly na 47 místo. V následujícím roce zažily určitý pokrok, jelikož USA se vyšplhaly zpět na 33 příčku, ale loňský rok tyhle zisky vymazal.

Studie Reportérů bez hranic objasňuje, že zápas za svobodu projevu a svobodu tisku má globální rozměry a je hluboce přeshraničně propojen. „Ty země, které se pyšní, že jsou demokraciemi a respektují vládu zákona, v tomto nešly ostatním příkladem,“ píší autoři.

Naše umístění na žebříčku svobody tisku není důležité pouze jako míra demokratického zdraví našeho tisku, nýbrž i proto, že nepřátelství vůči tisku doma, může dávat legitimitu hrozbám žurnalistům v zahraničí. Musíme ve svých komunitách a ve Washingtonu bojovat za politiky, které chrání všechny žurnalistické činy.

 

Závěrečná poznámka

* Stojí za to poznamenat, jak už to udělali mnozí na Twitteru, že rozdíl v umístění USA a Británie na tomto žebříčku vyvolává určité otázky. Hrozby žurnalistům a zastrašování zdrojů v USA jsou hluboce znepokojivé, stejně jako dopad masového špehování na svobodu tisku.

Nicméně špehovací úsilí v Británii je zrcadlovým obrazem USA a vláda Británie reagovala na zprávy v Guardian o těchto záležitostech ještě daleko agresivněji.

Od vydání prvních zpráv o únicích od Edwarda Snowdena vyvíjely britské úřady na Guardian nesmírný tlak, čímž jej donutily, aby reportáže o NSA přesunul téměř výhradně do jejich ústředí v USA. Žurnalisté Guardian byli pod hrozbou žaloby nuceni zničit počítače obsahující Snowdenovy dokumenty. Úřady za využití protiteroristických opatření zadržely na letišti v Heathrow partnera Glenna Greenwalda a zabavily mu elektroniku. A parlament dovlekl redaktora Alana Rusbridgera k poskytnutí svědectví o svém patriotismu a lásce k vlasti.

Svoboda tisku by nám měla dělat starosti jak v USA, tak v Británii bez ohledu na to, co nám říkají tato čísla a chápat, jak je svoboda tisku v obou zemích vzájemně propojena.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca