Syrská arabská armáda (SAA) s Hezbollahem postupují na město Khan Touman v provincii Aleppo. To si militanti zabrali 6. května. Loajalisté kontrolují strategické návrší v Quarriers, ze kterého je výhled na východní bok tohoto města. Už před tím provládní síly zabránily Jeish al-Fatah, al-Nusra a Ahrar al-Sham v postupu směrem na al-Zarbeh a na čtvrti Rashedeen 4 a 5 ze západní a severovýchodní strany z Khan Touman. Příměří, které od čtvrtka platí v syrském velkoměstě Aleppo, bylo prodlouženo o dva dny do středeční půlnoci, uvádí syrská státní televize.


4. května bylo v damašské Východní Ghoutě a v provincii Latakia oznámeno částečné zastavení palby. To však válčící strany víceméně ignorovaly. Nepotvrzené zprávy říkají, že SAA připravuje se svými spojenci vojenskou operaci ve východní Ghoutě, aby si zabrala zpět vesnice Hawsh Al-Farah a Mayda’a.

Provládní zdroje tvrdí, že v těchto střetech bylo zabito nejméně 60 militantů a mnoho dalších zraněno, zatímco SAA s Hezbollahem ztratily asi 30 bojovníků.

Střety probíhají ve městě Deir Ezzor, kde ISIS zahájila plnocennou ofenzivu k zabrání okrsku Tahtuh ležícího u vojenského letiště. Mediální kanál ISIS „Al-Amaq“ už hlásil, že militanti tento okres zabrali. Provládní síly to popřely.

Američany vedená koalice je znepokojená napětím mezi tzv. „opozičními skupinami“ frakcí rebelů a Kurdy vedenými silami SDF v Sýrii, zvláště v provincii Aleppo, kde džihádisté minulý týden zahájili plnocennou ofenzivu. Avšak podle mluvčího Operace Bytostné odhodlání USA vedenou koalicí plukovníka Steve Warrena to nijak neovlivní podporu, kterou tato koalice poskytuje jak Kurdům, tak rebelům. USA budou poskytovat podporu oběma stranám vzájemných střetů.

9. května osvobodily irácké síly vesnici Kabrouk v rámci snah o znovu-obsazení Mosulu, jedné z posledních důležitých městských oblastí pod kontrolou ISIS.

Tiskový tajemník Pentagonu Peter Cook řekl, že vrcholný ISIS velitel Abu Wahin, rovněž známý jako Shakir Wahib, a 3 další členové ISIS byli 6. května zabiti při náletu USA u města Rutbah v irácké provincii Anbar.