Britští námořní experti identifikovali toto stvoření s konzistencí želatiny pod jménem Salpa maggiore. Rybář ve vodách severně od Nového Zélandu narazil na zvláštního, průsvitného mořského živočicha. Ze zvědavosti se rozhodl ho chytit a prohlédnout si ho. Popsal ho jako průhledného, tvarem podobného krevetě, jak tvrdí britský MailOnline. „Trochu mě to děsilo a bylo to docela pevné, skoro jako želé. Uvnitř tvora není nic vidět, kromě téhle malé oranžové skvrny,“ řekl rybář Stewart Fraser deníku MailOnline.


Fraser se vydal rybařit se svými syny Conaughem a Finnem 43 mil severně od poloostrova Karikari, pořídil fotografie a sdílel je s ostatními rybáři, ale nikdo z nich tvora nedokázal identifikovat.

„Vůbec jsme neměli ponětí, co by to mohlo být, ale bylo to něco úžasného, nic podobného jsem nikdy neviděl,“ řekl.

Naštěstí National Marine Aquarium (Národní mořské akvárium) v britském Plymouthu ponětí mělo, a označilo tvora jménem Salpa maggiore (Salpa maxima).

Paul Cox, ředitel pro udržování a komunikaci, prozradil deníku MailOnline, že má tento unikátní živočich trubicový tvar a pohybuje se pumpováním vody skrze své „želatinové“ tělo. Jeho životní cyklus zahrnuje různé generace, z nichž někteří jedinci žijí jako samotáři a jiní ve skupinách tvořících dlouhé řetězy.

„Jedná se o dalšího bezbranného tvora, kterých obývá oceán nespočet, ale jeho průsvitnost mu dodává jistou ochranu před predátory,“ řekl Cox pro MailOnline, „být průhledný je ve vodě šikovná kamufláž.“

Zpráva o tom nic neříkala, ale očekává se, že Fraser vhodil tuto výstřední bytost zpět do oceánu.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: grindtv.com