Globální vkladatelé, kteří svěřili své národní úspory Federálním rezervám a americké vládě, vždy předpokládali, že na požádání, když řeknou Fedu, že chtějí repatriovat svou držbu, tak ten jednoduše otevře trezorové sklepení, sebere řečená aktiva a pošle je zpátky tam, kam patří. To je přesně to, co Němci očekávali, že se stane, když tato země loni Federální rezervy požádala o návrat asi tak pětiny svých zlatých rezerv. Bylo to ale tehdy, když situace začala být opravdu ošidná. Fed oznámil, že německé zlato se vrátí… ale potrvá to sedm let, než se dostane zpět domů.


Nad reakcí na německý požadavek kroutil hlavou celý svět a vyvolal obavy, že Federální rezervy své zlaté držby prohýřily. Tohle ale není jediná červená kontrolka, kterou to rozsvítilo. Tlak veřejnosti dosáhl takové úrovně, že Fed byl nucen podniknout kroky k udržení důvěry ve své operace, a tak s dodávkami zlata do Německa začal. Akorát, že se ukázalo, že to zlato, které poslali zpět Bundesbance, nebylo ve skutečnosti to německé zlato. Nebylo na něm žádné z původních sériových čísel, nemělo žádné puncovní značky a bylo údajně zrovna krátce před tím přetaveno.

Důsledkem byl velký randál a ten postihl samotné jádro toho problému, kterému dnes Amerika čelí. Celý ten systém tak, jak existuje, je jen jeden velký papírový IOU.

V tom interview, které člověk musí vidět, ve Future Money Trends s CEO Jefferson Financial Brienem Lundenem se vrhá světlo na německé zlato a na to, co se ve Fedu děje a co, zrovna teď centrální banky dělají. Brien se rovněž podělil o své myšlenky o tom, kam dnes dospěl trh se zlatem, co očekává v nadcházejících letech, jelikož dodávky zlata se škrtí, jak těžní společnosti jako Brazil Resources využívají výhod současného prostředí, a jak na zlatě v nadcházejících letech vydělávat.