Jak pěstovat jídlo ve městech? Na tuto otázku jsme našli vynikající odpověď ve vzdech Tokijské kancelářské budovy navržené od Kono Designs. Budova patří vrchnímu vedení společnosti Pasona Group. Zeleň roste na fasádách, v kancelářích, v kafetériích, na střešní zahradě, auditorské a farmářské kanceláře jsou zde spojené v jedno téměř na všech pracovištích. Obdělávaná půda zde zabírá asi 1410 metrů čtverečních, což je pětina celkových 7053 metrů čtverečních v budově. Na této ploše roste 200 druhů plodin, hlavně rýže, ovoce a zelenina, což se sklízí a poté podává v kafetériích.


Plodiny jsou pěstovány pomocí hydroponie i půdního podloží. Funguje zde automatický zavlažovací systém a komplikovaný systém kontroly klimatu, který reguluje vlhkost, teplotu a kvalitu vzduchu, aby se zaměstnancům pohodlně pracovalo. Je úžasné, jak rajčata visí nad velkými stoly, ovocné stromy jsou využity jako oddělení interiéru společenských místností, auly zdobí listy salátů a v recepci roste brokolicové a rýžové pole. Osvětlení zajišťují fluorescenční a LED lampy.

Yoshimi Kono, zakladatel Kono Designs, řekl magazínu Dezeen: „Můj klient má rozsáhlou vizi jak pomoci přivést farmářství do japonských měst a obnovit zájem o tento životní styl. Jeden ze způsobů, jak podnítit tuto změnu je nejenom říct lidem ve městě o farmách a rostlinách, ale přímo se angažovat, jednak vytržením z jejich uspěchaného životního stylu, a dále vzdělávacími programy zaměřenými na farmářské metody a zvyklosti, které jsou v Japonsku běžné.“

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: interestingengineering.com