Kalifornská bezpečnostní společnost Proofpoint uvedla, že hackeři už poprvé použili k vedení kybernetického útoku chytrých spotřebičů.  K tomuto útoku ‚botnetem‘ (internetovým robotem) docházelo podle této společnosti v období dvou týdnů od 23. prosince. Hackeři pronikli do routerů domácího propojení a zároveň připojených k mediálním centrům, k televizím a v jednom případě k ledničce, aby z nich vytvořili platformy schopné rozesílání spamu nebo phishingových emailů.


David Knight z Proofpoint řekl Sky News US:

[quote align="center" color="#999999"]

Ti internetoví roboti (botneti) se už stali největším bezpečnostní starostí a vynořující se thingboti mohou situaci ještě zhoršit. Mnoho s těchto zařízení je přinejlepším mizerně chráněno a spotřebitelé nemají téměř žádný způsob, jak zjistit nebo napravit takovouto nákazu, pokud k ní dojde. Podniky mohou zjišťovat nárůst distribuovaných útoků, jelikož více a více těchto zařízení se připojuje on-line a útočníci nachází nové způsoby, jak jich zneužít. [/quote]

K těmto incidentům docházelo mezi 23. prosincem a 6. lednem a cílem byly jak společnosti, tak jednotlivé domácnosti po celém světě. Zjišťovány byly vlny nežádoucích emailů s rozesíláním až 100 000 emailů najednou až třikrát denně.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: activistpost.com