Rakouská vláda je na pokraji kolapsu kvůli šokující rezignaci, která otvírá dveře krajně pravicové Straně svobody. A tato krize mohla být pro Brusel velkým bolením hlavy, jelikož proti-EU zaměřená Strana svobody momentálně vede v průzkumech veřejného mínění. Včera padly na budoucnost koaliční vlády stíny pochybností poté, co rezignoval vicekancléř Reinhold Mitterlehner, což posiluje volání po předčasných volbách.


Mnozí v jeho Lidové straně si myslí, že by se spíše měly vypsat volby než ho jen vyměnit ve funkci vůdce strany a pokračovat v té vratké koalici se Sociálními demokraty.

Tyto dvě strany se střetávají pravidelně už od jejich nástupu k moci v roce 2013 a rezignace pana Mitterlehnera vypadá pro tuto obtížnou alianci jako zvonění umíráčku.

Lidová strana má po kolapsu rakouské vlády šanci získat více moci.

Političtí činitelé se však děsí i toho, že by tato rezignace znamenala i ohromnou šanci pro krajně pravicovou Stranu svobody, kterou založil v roce 1956 bývalý nacista a která vehementně odporuje migraci a Evropské unii.

Tato strana se loni dostala neuvěřitelně blízko tomu, aby si urvala prezidentství, když její kandidát Norbert Hofer vyhrál v prvním kole, než byl nakonec poražen ve druhém.

Teď ta strana dosahuje svých největších výšin ještě více než tehdy a dělá si naděje, že si v příštích volbách urve kontrolu nad vládou – a ty volby by teď mohly přijít dříve, než se dosud čekalo.

Strana svobody vede v průzkumech a dalo by se očekávat, že kdyby byly volby teď, tak si vybojuje třetinu národních hlasů.




Loading...