S pravděpodobností 90% by se dalo by se říci, že od 18. prosince 2016 začala na Ukrajina velká válka: ta se všeobecnou mobilizací a mnohatisícovými obětmi, píše zneklidněně ruský tisk. Tento hrozný závěr vyplývá z obecného obrazu konfrontace, která se podobá způsobu boje, který začal v Debalcevu v zimě 2015, napsal analytik ruského portálu Russkaja vesna.


Na frontě s DLR a LLR dochází nejen ke zhoršení, ale k rozšíření eskalace zóny konfliktu: přičemž logika zostření je jiná, není stejná jako uplynulé boje. Například v létě 2015 se zprvu rozpoutal tvrdý boj, pak následovalo vzájemné ostřelování a poté – postupné utišení. V tuto chvíli to není tento případ: za prvé se rozpoutá boj, a pak se rozšířuje geografie a intenzita bojů.

Zdá se, že jsme nyní svědky první etapy hlavní války, jejímž cílem je konečné zhroucení příměří „Minsku-2", tvrdí autor.

Ale proč ukrajinská armáda (APU) nepřešla do silného překvapivého útoku? Podle analytika tomu brání síla jednotek opolčenců. I když armáda převyšuje dvojnásobně počtem milice Doněcka, je to zřejmě stále málo, a proto se proč válka vyvíjí ostražitě s ohledem na soupeře a se zvýšenou opatrností – nikdo v Kyjevě nechce porážku.

Co se stane teď?

Intenzita bojů se zvyšuje pouze geografií ozbrojených střetů, strany používají těžké dělostřelectvo a občas raketomety. Deklarované příměří 24. prosince nenastalo, a brzy je Nový rok –  dovolené.


var sklikData = { elm: "sklikReklama\\\_61620", zoneId: "61620", w: 468, h: 282 };

Podle zpráv z médií jsou ztráty ukrajinské armády ohromné (stovky mrtvých a raněných). Ale ve stejné době v Kyjevě klidně komentuje situaci na frontě, a vyvolává dojem, že současné ztráty jsou pro armádu přijatelné (a to je možné pouze v případě připravenosti k hlavní válce), dovozuje autor. Je také celkem možné, že cílem současného boje není zostření, nikoliv vítězství nebo porážka, ale zavedení stanného práva na Ukrajině, což je politické rozhodnutí!

Válka se na rozdíl od zostření charakterizuje přítomností politické vůle, která vojáci tlačí dopředu ke splnění příkazu, poukazuje autor a klade další důvody pro své vývody.

V loňském roce byla zima teplá a bahno ztěžovalo pohyb těžkých tanků – nyní jsou na Donbasu mrazy,  zamrzlá půda je dostatečně pevná, a proto se tanky mohou snadno pohybovat v libovolném směru. Kromě toho je Rusko – příznivec DLR a LLR –  nyní plně zaujato Sýrií: aliance Moskvy a Damašku právě dobyla  Aleppo a ztratila Palmyru.

Co by mohlo být dál?

  • 1) Válka v Donbasu dosáhne úrovně konfliktu v Debacevu;
  • 2) Vyhlášení stanného práva a všeobecné mobilizace na Ukrajině;
  • 3) Obvinění Ruska, že jeho vojáci bojují proti ozbrojeným silám na Ukrajině;
  • 4) Zvýšení počtu ukrajinské armády na 200-300 tisíc lidí a útok na Doněck a Luhansk

A to vše se může stát brzy - v zimě a na jaře! Autor konstatuje, že se mu ponuré vyhlídky nechce líčit dál. 

Zdroj: pz.czrusvesna.su