Harlan K. Ullman píšící pro prominentní mozkový trust sídlící ve Washingtonu DC – Atlantickou radu – varuje, že k zachování „nového světového řádu“ (New World Order) je zapotřebí „mimořádné krize“, neboť tomuto hrozí vykolejení nestátními hráči jako Edward Snowden. Atlantická rada (Atlantic Council) je považována za nesmírně vlivnou organizaci s úzkými vazbami na hlavní tvůrce politik celého světa. Vede ji generál Brent Scowcroft, bývalý národně-bezpečnostní poradce Spojených států pod americké prezidenty Geraldem Fordem a George H. W. Bushem. Scowcroft rovněž radil i prezidentu Baracku Obamovi.


Harlan K. Ullman byl hlavním autorem doktríny „probuzení šokem“ a teď je předsedou Killowen Group, která radí vůdcům vlád.

V článku nadepsaném Válka s terorem není jedinou hrozbou Ullman tvrdí, že „mezinárodní geostrategický systém je přetvářen změnami tektonické mohutnosti,“ a argumentuje, že to nejsou vojenské supervelmoci jako Čína, nýbrž „nikoliv státní aktéři“ jako Eward Snowden, Bradley Manning a anonymní hackeři, kdo představuje tu největší hrozbu „365 let starému Vesfálského systému“, neboť tito podněcují jednotlivce, aby se chopili vlastního sebeurčení a rozrušovali státní kontrolu.

„Jen málokteří si toho všimli a ještě méně jich na základě tohoto uvědomění jednalo,“ všímá si Ullman lamentující, že „informační revoluce a okamžitá globální komunikace“ hatí „nový světový řád“ ohlášený americkým prezidentem George H. W. Bushem před desetiletími.