Od NASA – Kosmické počasí: Jak se očekávalo, tak koronální výron hmoty (CME) zasáhl 9. ledna (kolem 20:00 UTC) Zemi. Ač byl počáteční náraz slabší, než se čekalo, mohou se pořád ještě rozvinout geomagnetické bouře, jelikož Země prochází oblakem z CME. Předpovědi NOAA trvají na jejich předpovědi geomagnetické události třídy G3 v období 9. – 10. ledna, což by znamenalo, že pozorovatelé oblohy ve vysokých šířkách by mohli zůstat v pohotovosti kvůli polárním zářím.


NJIT monitoruje přístroji v kosmu i na zemi ohromnou sluneční bouři

První silná sluneční erupce „třídy X“ roku 2014 ve spojení s dalším slunečním fenoménem, gigantickým mrakem slunečních částic známým jako koronární výron hmoty (CME) vybuchla na slunci v úterý, čímž vyslala radiaci a částice řítící se k Zemi a narušující provozy na zemi.

NASA ve středu oznámila, že Orbital Science Corp., společnost komerčních kosmických letů provádějící misi vyslání nákladu na Mezinárodní kosmickou stanici, odvolala svůj start rakety na tento den z Wallop Flight Facility této agentury ve Virginii kvůli nezvykle velké úrovni radiace.

„Byla to mohutná událost s CME podle nynější klasifikace jako typ R kvůli její vzácnosti (raritnosti) s odhadnutou rychlostí daleko vyšší, než jsme to v poslední době mívali, neboť došlo k uvolnění ohromné energie,“ komentoval to Andrew Gerrard a profesor fyziky na NJIT a zástupce ředitele Centra pro slunečně-pozemský výzkum této university. „Erupce této mohutnosti mohou způsobit změny cirkulace v horní atmosféře, rozvrat kosmické i pozemní komunikace a další elektrické anomálie. Mohli bychom ztratit i dráhu nějaké kosmické lodi, jejíž oběžná dráha by mohla být touto události vychýlena. Je to jako jízda na břečce.“

NJIT nadále měří dopad této sluneční exploze z kosmu pomocí svých přístrojů na sondách ve Van Allenově pásu, na kosmické lodi NASA prolétající vnitřní magnetosférou, a i na zemi pomocí přístrojů jako ty v NATION Fabry-Perot systému v Severní Americe, které měří termosférické větry a teploty a v systémech po celém Antarktickém bazénu, které měří geomagnetickou variabilitu.

„Tohle je krásná příležitost podívat se, jak je tento materiál ze slunce vstříknut do radiačních pásů, vnitřní magnetosféry a horní atmosféry,“ řekl Gerrard. „Možná, že v následujícím desetiletí nic takového neuvidíme.“

Centrum pro slunečně-pozemský výzkum NJIT rovněž provozuje Sluneční observatoř Velký medvěd této university (BBSO) v Kalifornii, které je domovem největšího teleskopu na světě věnovaného slunečnímu výzkumu. Profesoři NJIT na BBSO už získali nové a pozoruhodně podrobné fotky Slunce pomocí Nového solární teleskopu (NST).

Tato erupce, obrovský výron radiace zařazený jako třída X, ta je pro ty nejintenzivnější erupce, má střed nad obrovskou sluneční skvrnou AR1944 umístěnou ve středu slunce. Do středy bouře sluneční radiace zintenzivnila na událost asi tak síly S3, zatímco se předpovídá, že výron koronární hmoty způsobí aktivitu geomagnetické bouře o síle G3 během 9. a 10. ledna, říká NASA.

Sluneční erupce a výrony koronární hmoty pravidelně vysílají výtrysky nabitých částic a vysokoenergetické radiace směrem k Zemi téměř rychlostí světla. Sluneční radiace poté během minut dorazí do naší atmosféry a může mj. zničit elektronické systémy v satelitech používaných pro telekomunikaci, předpovědi počasí, GPS systémech, stejně jako i zařízení na zemi, jako jsou transformátory.

Např. v roce 1989 sluneční bouře během minut shodila elektrickou síť elektrárenské společnosti Hydro-Quebec, což vyvolalo na celé hodiny tmu bez elektriky v celé této provincii stejně jako v části severních Spojených států.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: wattsupwiththat.com