Až se svět uchýlí ke konci, bude všechno vypadat tímto způsobem? Tyto ruiny skutečně existují a nabízí náhled do tajuplného postlidského světa. "Tajuplný hotel" u vodopádů Tequendama, 30 kilometrů jihozápadně od města Bogotá v Kolumbii. Hotel del Salto byl otevřen roku 1928 za účelem přivítat bohaté návštěvníky. Usazený na pokraji útesu nabízí dech beroucí výhled na blízké vodopády. Nicméně v následujících desetiletích byla řeka Bogotá znečištěna a turisté ztratili o oblast zájem. Hotel zavřeli počátkem 90. let a od té doby zůstal opuštěný. Vysoký počet sebevražd na tomto místě přivedl mnohé k názoru, že v budově straší.


Opuštěné sídliště ve vesnici Keelung v Taiwanu. Prázdné, zarůstající bytovky u vesnice Keelung (nepleťte si s Keelung City) byly postaveny během rozmachu výstavby podobných sídlišť. Stavitelská společnost zkrachovala roku 1997 a nedokončené byty jsou od té doby zcela opuštěné.

Komunistická centrála v Bulharsku. „Monument“ bulharské komunistické strany byl postaven, aby sloužil jako symbolické místo, v němž se měli představitelé režimu scházet. Tento betonový kolos, připomínající sci-fi filmy z 50. let, stojí v horách na severu Bulharska („Stara planina“) a sahá do nadmořské výšky 1441 metrů.


Craco v Itálii. je středověká vesnice v provincii Matera. Opuštění místa způsobila série zemětřesení, sesuvů půdy a nedostatek úrodné půdy. V roce 1963 bylo posledních 1800 obyvatel přemístěno do nedalekého údolí.

Opuštěná továrna v Paraguayi. Strom roste z vrcholu komína pusté továrny města Luque v okolí hlavního města Asunción.

Prázdná michiganská centrální stanice v Detroitu, stát Michigan.

„Mučedníci ugandské katolické církve“ v Detroitu.

Opuštěný mlýn, vybudovaný roku 1866 v italském Sorrentu.

Bobová dráha ze zimních olympijských her 1984 v Sarajevu.


Peleas de Abajo v severozápadním Španělsku. Dekády plné utrácení a nahromaděných úroků z nesplacených dluhů ve výši 4.6 milionů eur.  Peleas de Abajo je n yní údajně nejzadluženější město ve Španělsku. Mnoho domů nikdo neobývá.

Rozestavěný projekt „Nové Benghází“ poblíž města Benghází v Lybii, vyfoceno v roce 2011. Stovky míchaček, jeřábů a zdvižných vozíků zůstává mezi šedivými nedostavěnými budovami. Čínští pracovníci toto místo opustili ve chvíli, kdy zemi zachvátila válka.

Opuštěný lihovar v Barbadosu.

Prázdná školní třída ve vesnici Voynitsa. Na obrázku vidíte kozu, kráčející napříč opuštěnou školní učebnou ve vesnici Voynitsa, která leží na sever od Sofie, hlavního města Bulharska. V 70. a 80. letech postihla region masivní industrializace, produkující zboží výhradně pro trh komunistického bloku. Když padla železná opona, továrny se zavřely a oblast zůstala opuštěna.

Popraskaná země v území Xieshan. Loď leží uprostřed pusté země Xieshan blízko jezera Poyang v čínské východní provincii Jiangxi.

„UFO“ byty v Sanzhi na Taiwanu. Tyto domy byly zamýšleny k prodeji americkým vojenským důstojníkům v roce 1978, kdy stavba začala. O dva roky později se výstavba zastavila z důvodu ztrát investic.

Pripyat, Ukrajina. Pripyat, město s 50 000 obyvateli, bylo zcela vyprázdněno několik dní po jaderné katastrofě v Černobylu roku 1986.

Hotel Ryugyong u Pchjongjangu v Severní Koreji. Stavba 105 patrového hotelu začala jen pár let před vypuknutím masivního hladomoru. Po 16 letech chátrání byla práce znovu zahájena v roce 2008, kdy byl hotel potažený sklem v ceně 150 milionů dolarů.

„Six Flags New Jazz Land“, New Orleans, Louisiana. Následkem těžkého poškození hurikánem Katrina byl tento zábavní park uzavřený a nikdy se již neotevřel.

Hrad Bannerman – Pollepel Island, New York. Vlastník hradu Bannerman, Francis Bannerman VI., nechal postavit tuto budovu za účelem uskladnění přebytků americké armády ze španělské války, jež odkoupil. Poté, co 200 liber střeliva explodovalo v roce 1920, většina hradu byla zničena a zbytek zůstal opuštěný.

Holy Land USA („svatá země USA“) – Waterbury, Connecticut. Holy Land USA představoval tematický park, založený na pasážích z Bible. Na vrcholu návštěvnosti v 60. a 70. letech park běžně přilákal okolo 40 000 návštěvníků. Zavřen byl až v roce 1984, nicméně zůstal nedotčený.


Vrak lodi SS America, Fuerteventura, Kanárské ostrovy. Tento bývalý zaoceánský americký parník ztroskotal v roce 1994 po celých 54 letech služby.

Podmořské město – Shicheng v Číně. Město Shicheng se nachází pod mořskou hladinou již 53 let, a to od té doby, kdy vodní elektrárna na řece Xin způsobila zaplavení celé oblasti. Město bylo založeno před 1300 lety.

 

„Ježíš hlubin“, San Fruttuoso v Itálii.  Guido Galleti postavil tuto sochu Ježíše v roce 1954 a umístil ji 55 stop pod mořskou hladinu.

Zábavní park Wonderland v Pekingu. Dle návrhu se mělo jednat o největší zábavní park v celé Asii. Wonderland však nebyl nikdy dokončen kvůli finančním potížím. Po nějaké době se území ujali farmáři a změnili ho na zemědělskou oblast.

 

Dadipark – Dadizel v Belgii. Prosté hřiště Dadipark vzniklo v 50. letech a fungovalo do roku 2002.

Továrna na zpracování cukru — Brooklyn, New York

Vojenská nemocnice v německém Beelitzu


Opuštěná raketová fabrika v Rusku

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: globaldiscussion.net