Po stovky let byla tato země známá jako Spojené státy americké. Ovšem spisovatel a žurnalista Colin Woodard tvrdí, že USA není spojená ani složená z 50 států. Woodward se zabýval americkými způsoby voleb, demografií a veřejným míněním. Dle jeho výzkumu je USA složeno doopravdy jen z 11 různých národů. „Yankeedom“ na severovýchodě a průmyslovém středozápadě byl založen puritány a osadníky, jimž se zamlouval systém vlády, která stát řídí a reguluje. Komunity, usazené na jihu, jako například Mississippi, Alabama, Georgie a další, byly založeny vlastníky plantáží, kteří chtěli přetvořit zdejší společnost na takovou, na níž byli zvyklí: Vláda založená na nedotknutelných právech úzké bohaté elity.


„Greater Appalachia“, rozpínající se od Západní Virginie až po severní polovinu Texasu, byla osídlena přistěhovalci ze severu Irska, Anglie a Skotska. Tito lidé byli otevřeně nepřátelští vůči takzvaným „vládnoucím oligarchiím“ a vyšším třídám, takže bojkotovali plantážní ekonomiku založenou na otroctví, ale také nevěřili vládě.

Podle Woodarda, přestože si každý jednotlivý obyvatel vytvoří své vlastní názory, se v posledních letech jednotlivé regiony oddělily různými ideologiemi. Popravdě tvrdí, že mobilita amerického obyvatelstva posílila tuto názorovou izolaci, jelikož lidé mají sklony shromažďovat se v podobně smýšlejících komunitách.

„To není jenom o chování jednotlivců, je to o charakteristikách dominujících kultur v těchto regionech. Jako jednotlivec můžete podporovat nebo nenávidět názorové spektrum v prostředí, v němž žijete,“ říká Woodard, „ale nutkání, které cítíte, (adresováno občanům USA) i vaše základní názory a domněnky o politice, kultuře a různých sociálních vztazích – to je síla dominující kultury, jejíž základy sahají až zpět do období kolonizace a k rozdílům mezi jednotlivými komunitami a jejich zakladateli.“

Ve kterém z 11 amerických národů tedy žijí?

Červené státy… modré státy… vnitrozemské… pobřežní? Jak zjednodušující. Colin Woodard, reportér pro Portland Press Herald a autor několika knih tvrdí, že Severní Amerika by se mohla bez problému rozdělit do jednotlivých národů, v nichž dominující kultury vysvětlují jejich chování při volbách a přístupy ke všemu, od sociálních témat až po roli vlády.

„Hranice mých jedenácti amerických národů se odráží od mnoha různých typů map – včetně těch, které ukazující rozložení jazykových dialektů, rozšíření kulturních přežitků, převahu různých náboženských hodnot i volební analýzy doslova všech významných prezidentských kampaní stát po státě“, píše Woodard v univerzitním magazínu Tufts. „Známá mobilita obyvatelstva našeho kontinentu se namísto slábnutí značně posílila. Lidé se postupně shromažďují do stejně smýšlejících skupin“.

Woodard vykreslil mapu ve své nové knize „Americké národy: Historie 11 soupeřivých regionálních kultur Severní Ameriky“. Zde je popsáno, jak kontinent rozdělil:

Yankeedom: Založeno puritány, obyvatelstvo severovýchodních národů a industriálního středozápadu tíhne k podpoře vládních regulací. Oceňují vzdělání a všeobecný prospěch více než ostatní regiony.

New Netherland: Nizozemí oplývalo nejvíce sofistikovanou společností v západním světě v době, kdy byl založený New York, píše Woodard. Takže není divu, že to bylo rozcestí globálního obchodu. Též se jedná o region nejvíce přijímací historicky pronásledované populace.

The Midlands: Rozpínající se od území Kvakerů napříč Iowou až do více obydlených oblastí středozápadu, je Midlands národ „rozmanitý a složený především ze střední třídy“. Vládní zásahy nevítají a etnická a ideologická jednota není prioritou.

Tidewater: Pobřežní území anglických kolonií jako Virginie, Severní Karolína, Maryland a Delaware mají sklon spíše respektovat autority a tradiční hodnoty. Nejmocnější americký národ se začal rozpadat během expanze na západ.

Greater Appalachia: Rozkládá se od Západní Virginie přes národní park Great Smoky Mountains až po severozápad Texasu. Založený byl osadníky z Irska, Anglie a Skotska, jež si vážili svobody jednotlivce. Obyvatelé „intenzivně podezírají nížinné aristokraty a severní sociální inženýry“.

Deep South: Jižanští konzervativci stále pociťují kořeny kastovního systému založeného pány, kteří se snažili udržet otrockou společnost,“ píše Woodard. Cení si hodnot státem daných práv a územní kontroly a bojují proti expanzi federálních sil.


El Norte: Jihozápadní Texas v hraniční oblasti je nejstarší a nejvíce jazykově rozdílný národ v Americe. Tvrdá práce a soběstačnost jsou zde ceněnými hodnotami.

The Left Coast: Jak tvrdí Woodard, hybrid „Appalachianské“ nezávislosti a „Yankeedomského“ utopismu je volně vyjádřen Pacifickým oceánem na jedné straně a pobřežním pásem hor na druhé. Nezávislost a inovace, vyzdvihovaná ranými objeviteli, se stále prosazuje na místech jako například Silicon Valley či v technických společnostech okolo Seattlu.

The Far West: Velké pláně a hornatý západ vzešly z průmyslu, ukovaného v tvrdých, někdy i neobyvatelných klimatech. Místní obyvatelé jsou výrazně liberální a hluboce nedůvěřiví vůči velkým institucím, ať už se jedná o železniční monopol nebo o federální vládu.

New France: Bývalé francouzské kolonie v okolí New Orleans a Quebecu se přiklání ke konsensu a rovnostářství. Woodard píše: „Jeden z nejliberálnějších národů na kontinentě, s nezvyklou tolerancí vůči gayům, lidem všech ras a připraveností akceptovat vládní zásahy do ekonomiky“.

First Nation: Zbylí lidé „Prvního národa“ (=First Nation) – domorodí Američané, kteří se nikdy nevzdali svého území – se nachází převážně v nehostinném arktickém severu Kanady a Aljašky. Nad svou zemí si udržují suverenitu, ale jejich populace stěží dosahuje počtu 300 000.

Rozdíly mezi těmito 11 národy jsou vyjádřeny ve všech směrech, od politiky po společenské hodnoty. Woodard poznamenal, že státy s největší mírou násilných smrtí jsou v oblastech Deep South, Tidewater a Great Appalachia, což jsou regiony, které si nejvíce cení nezávislosti a soběstačnosti. Státy s nižší mírou násilných smrtí se nacházejí v oblastech Yankeedom, New Netherland a Midlands, kde se na státní zásahy hledí s menší skepsí.

Státy v oblasti Deep South mají s daleko vyšší pravděpodobností zákony typu „stůj si za svým“ než ležící více na severu. Více než 95% poprav od roku 1976 se odehrálo v oblastech Deep South, Greater Appalachia, Tidewater a Far West. Státy v Yankeedom a New Netherland dohromady popravily pouze jednoho člověka.

To nevěstí nic dobrého pro obhájce možnosti vlastnit zbraň. Woodard shrnuje: „S natolik ostrými regionálními rozdíly se zdá být představa, že by USA došly k dohodě v jakékoliv otázce spojené s násilím, prakticky nedosažitelná. Kulturní propast mezi oblastmi Appalachia či Yankeedom, Deep South a New Netherland je prostě příliš velká. Ale je možné, že dojde k vytvoření nějakých nových společenství, jež tyto rozdíly vyváží.“

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: washingtonpost.com